Κι όμως η Ελλάδα είναι ο πιο προσφιλής προορισμός για ξένους συνταξιούχους

Κι όμως η Ελλάδα είναι ο πιο προσφιλής προορισμός για ξένους συνταξιούχους
Photo: pixabay.com
Ποιοι παράγοντες οδηγούν τους ξένους συνταξιούχους να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο διαμονής τους.

Με 2.773 ετήσιες ώρες ηλιοφάνειας, μέσο κόστος των μέσων μαζικής μεταφοράς στα 26,68 στερλίνες τον μήνα και προσδόκιμο ζωής στα 81 έτη, η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας REASSURED, είναι ο πιο προσφιλής προορισμός για ξένους συνταξιούχους.

H έρευνα της REASSURED συγκέντρωσε έξι παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψιν οι περισσότεροι συνταξιούχοι όταν εξετάζουν την προοπτική μετακόμισης στο εξωτερικό. Στον πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνονται οι 30 πρώτες χώρες από τις 100, σε ότι αφορά στην καταλληλότητα εγκατάστασης κατά τη συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με το Διευθυντή Εταιρικής Στρατηγικής της REASSURED, κ. Phil Jeynes, η έρευνα αποσκοπεί στον εντοπισμό προορισμών, που μπορούν να επιλέξουν οι συνταξιούχοι, διαφυλάσσοντας μέρος του εισοδήματός τους. Οι παράμετροι αυτοί περιλαμβάνουν: το ετήσιο επίπεδο ηλιοφάνειας της χώρας, το μέσο προσδόκιμο ζωής, τον δείκτη κόστους διαβίωσης, το μέσο κόστος διαμονής, το μέσο κόστος μεταφορών και το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η Ελλάδα λοιπόν κατετάγη στην πρώτη θέση με συνολική βαθμολογία 6.806. Το προσδόκιμο ζωής είναι τα 81 έτη, όπως και σε: Κύπρο, Πορτογαλία και Σλοβενία. Στην Ιαπωνία το προσδόκιμο ζωής είναι τα 85 έτη, 83 στη Μάλτα και την Ισπανία και 82 έτη στην Ιταλία. Σε ότι αφορά το ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 στην Ελλάδα ανέρχεται στο 23% και είναι το τρίτο πιο υψηλό μεταξύ των 30 χωρών της έρευνας. Η ετήσια ηλιοφάνεια είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες της πρώτης δεκάδας, ενώ, το μέσο κόστος διαμονής, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ανέρχεται σε 307,66 στερλίνες. Το υψηλότερο κόστος διαμονής 598,78 στερλίνες που αποτελεί τον υψηλότερο μέσο όρο, καταγράφεται στην Κύπρο.

Ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι η Πορτογαλία και ακολουθούν οι: Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Κούβα, Κύπρος, Ιαπωνία, Αλβανία και Πουέρτο Ρίκο. Η Πορτογαλία συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία 6.712, η Μάλτα 6.689, η Ιταλία 6.482, η Ισπανία 6.467, η Κούβα 6.366, η Κύπρος 6.358, η Ιαπωνία 6.288, η Αλβανία 6.272 και το Πουέρτο Ρίκο 6.264.

Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής σημειώθηκε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Μαρόκο και την Αλγερία, η οποία είχε και το χαμηλότερο ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών σε 6%. Η Αλγερία καταγράφει επίσης  το χαμηλότερο μέσο κόστος διαμονής σε 87,19 Στερλίνες (περίπου 98,5 Ευρώ), τον χαμηλότερο δείκτη κόστους ζωής 27,6 καθώς και το χαμηλότερο μέσο κόστος μεταφορών 7,20 στερλίνες (περίπου 8,1 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: