Κι όμως, η Walmart μπορεί να επηρεάσει τις τιμές στην Ελλάδα

Κι όμως, η Walmart μπορεί να επηρεάσει τις τιμές στην Ελλάδα
Shopping carts with the Walmart logo are seen outside a Walmart store in Burbank, California on August 15, 2022. Walmart, the largest retailer the United States, will report second quarter earnings on August 16, 2022. (Photo by Robyn Beck / AFP) Photo: AFP
Ποιος είναι ο κίνδυνος για τη Γηραιά Ήπειρο.

Η πρόσφατη αύξηση των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ για τα κινεζικά προϊόντα έχει αναγκάσει αρκετές αμερικανικές εταιρείες να βρουν τρόπους για να προστατεύσουν την τελική γραμμή. Ένας από αυτούς τους τρόπους, για τον οποίο ασκούν ήδη πιέσεις είναι οι μειώσεις τιμών, αλλά οι προμηθευτές αντιστέκονται.

Λιανοπωλητές όπως η Costco και η Walmart, φέρεται να έχουν απαιτήσει μειώσεις τιμών από τους Κινέζους προμηθευτές τους. Η Walmart που προμηθεύεται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, βρέθηκε πρόσφατα υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας μετά από παρόμοια αιτήματα για μείωση των τιμών. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Πεκίνο, Κινέζοι αξιωματούχοι επέκριναν τη Walmart για τη μετατόπιση του βάρους των δασμών στους Κινέζους προμηθευτές, χαρακτηρίζοντάς την άδικη και ανεύθυνη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Την ίδια στιγμή ορισμένοι άλλοι μεγάλοι λιανοπωλητές κινούνται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κινεζική παραγωγή. Η Target, για παράδειγμα, έχει μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα από το 60% στο 30% τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτώντας μια στροφή προς τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτό έχει ασκήσει πρόσθετη πίεση στους Κινέζους εξαγωγείς, που παλεύουν χρόνια με τους δασμούς και μικρά περιθώρια κέρδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κίνδυνος, για εμάς τους Ευρωπαίους είναι η πίεση αυτή να επιχειρηθεί να εκτονωθεί με αύξηση των τιμών προς τους πελάτες τους στη Γηραιά Ήπειρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της ΕΕ. Περισσότερα από τα μισά αγαθά που εισάγει η ΕΕ από την Κίνα είναι μηχανικές συσκευές και ηλεκτρικός εξοπλισμός. Λιγότερο από το 6% είναι οχήματα και αεροσκάφη, ακολουθούν τα οργανικά χημικά με 4,7% και τα αξεσουάρ ένδυσης με 4,5%.

Την ίδια στιγμή προβλήματα αντιμετωπίζει και ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος στον κόσμο η κινεζική κρατική εταιρεία Cosco, -σ.σ. ελέγχει και το λιμάνι του Πειραιά. Τον Ιανουάριο, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πρόσθεσε τη μητρική εταιρεία της σε μια λίστα εταιρειών που θεωρεί ότι συνεργάζονται με τον κινεζικό στρατό, θέτοντας τον ναυτιλιακό όμιλο σε κίνδυνο υψηλότερου κόστους συμμόρφωσης ή επακόλουθων κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι ενδεχόμενο επιβολής από την Ουάσιγκτον τελών ελλιμενισμού σε πλοία που ναυπηγούνται στην Κίνα ή με κινεζική σημαία, θα επιφέρει 15% πρόσθετο κόστος στη διαδρομή του Ειρηνικού και στην Cosco.

Σε ότι αφορά την εμπλοκή της Κίνας στον Πειραιά αυτή χρονολογείται από το 2008, όταν η Cosco υπέγραψε μισθωτήριο συμβόλαιο για την κατασκευή και εκμετάλλευση ενός νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων. Δύο χρόνια αργότερα, ξέσπασε η ελληνική κρίση δημόσιου χρέους. Το 2015, η Ελλάδα αναγκάστηκε να προκηρύξει διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά με εντολή των Ευρωπαίων δανειστών. Η Cosco απέκτησε το 51% στην τιμή ευκαιρίας των 368,5 εκατ. ευρώ και το 2021, αύξησε το μερίδιό τους στο 67%. Σήμερα ελέγχει όχι μόνο τις τρεις προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων, τους τερματικούς σταθμούς αυτοκινήτων και κρουαζιέρας, αρκετές ξηρές αποβάθρες, ναυπηγικές εργασίες, αποθήκες καυσίμων και ένα μεγάλο κέντρο εφοδιαστικής, αλλά και το λιμάνι για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου. Όσο για το αποτύπωμα πλέον του λιμανιού; Από μόλις 433.582 TEU -σ.σ. πρόκειται για διεθνή μονάδα καταμέτρηση των θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων- που διακινήθηκαν από το λιμάνι το 2008, το 2023 ήταν 5,1 εκατομμύρια TEU, δηλαδή πάνω από δέκα φορές περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: