To Κίεβο δηλώνει έτοιμο να κάτσει στο τραπέζι
- 08/05/2014, 12:06
- SHARE
Ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης αλλά και νέες απειλές για νέο σύστημα κυρώσεων προς τη Μόσχα.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει με πολιτικά κόμματα και περιφερειακούς αξιωματούχους στις ανατολικές περιοχές σχετικά με τρόπους για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, αλλά δεν θα μιλήσει σε «τρομοκράτες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες, Τετάρτη, να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στους νέους φιλοδυτικούς ηγέτες και τους αυτονομιστές των ανατολικών περιοχών, μια μεταστροφή για την οποία το Κίεβο δήλωσε πως υποδηλώνει ότι η διεθνής πίεση επί της Μόσχας αποδίδει.
«Η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι ένας εθνικός διάλογος σε πλήρη κλίμακα με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων, περιφερειακών αντιπροσώπων και του κοινού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Όμως ο διάλογος με τρομοκράτες είναι αδύνατος και αδιανόητος», προσθέτει.
Το Κίεβο χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και «συμμορίτες» τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν πλέον τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας και υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται ότι διαδραματίζει οποιονδήποτε ρόλο στην εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας πως οι ρωσόφωνοι υπερασπίζονται απλώς τα δικαιώματά τους από τις επιθέσεις εκ μέρους της φιλοδυτικής κυβέρνησης.
Ωστόσο οι χθεσινές δηλώσεις του Πούτιν μπορεί να σηματοδοτούν μια χαλάρωση της στάσης του. Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε επίσης τους αυτονομιστές να αναβάλουν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που έχουν προγραμματίσει για τις 11 Μαΐου και ανακοίνωσε πως αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα. Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως περιμένει αποδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Γερμανία χαιρετίζει τη στάση Πούτιν
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαιρέτισε σήμερα «τον εποικοδομητικό τόνο» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από τις φιλορωσικές περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν το δημοψήφισμά τους της Κυριακής.
«Χαιρετίζω τον εποικοδομητικό τόνο που υιοθέτησε ο πρόεδρος Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ», υπογραμμίζει ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία ζητεί να εφαρμοσθεί «αμέσως αυτό που συζητήθηκε στη Μόσχα».
«Βρισκόμαστε ίσως σε μια αποφασιστικής σημασίας στιγμή. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, όμως εξακολουθεί να υπάρχει μια ευκαιρία να καταφέρουμε με διπλωματικά μέσα να αποφύγουμε μια νέα κλιμάκωση της βίας και την ολική απώλεια του ελέγχου στην ανατολική Ουκρανία».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της προειδοποίησε την Τετάρτη τη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να γυρίσει στον «παλιό τρόπο σκέψης» γύρω από τη σφαίρα επιρροής, τονίζοντας ότι τα γεγονότα στην Κριμαία κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία. Μιλώντας από το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποίησε ότι όσοι προκαλούν εντάσεις γύρω από την εθνική ακεραιότητα της Ουκρανίας, παραβιάζουν όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και αγνοούν τα διδάγματα της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν και αμφισβητούν τον Πούτιν
Παρά τα όποια βήματα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να επιβάλει την αποβολή της Ρωσίας από το λεγόμενο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), ένα πρόγραμμα που επιτρέπει αδασμολόγητη εισαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η ένταξη της Ρωσίας στο ΣΓΠ αναμένεται αυτή την περίοδο να εγκριθεί εκ νέου από το Κογκρέσο. Εάν ακυρωθεί, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέπουν πλέον να εισάγονται αγαθά από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα πρώτες ύλες για την κατασκευή χάλυβα, ελαστικών και κεραμικών, να εισάγονται στη χώρα αφορολόγητα. Αντιθέτως, στα εμπορεύματα αυτά θα επιβάλλονται κανονικά δασμοί, που κατά μέσον όρο ανέρχονται στο 3%, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο.
«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και δεν συνδέονται άμεσα με την απόφαση του προέδρου Ομπάμα για το ΣΓΠ, εντούτοις καθιστούν ιδιαίτερα προσήκουσα τη λήψη αυτής της απόφασης αυτή τη στιγμή», ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο βρετανός ΥΠΕΞ Χέιγκ δήλωσε κι αυτός στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στη Γεωργία, πως δεν βλέπει ενδείξεις αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να μην προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που έχουν προγραμματίσει. Στα σχόλιά του, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις του ΝΑΤΟ, του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου, ο Χέιγκ αμφισβητεί επίσης τη δήλωση του Πούτιν περί αποχώρησης των στρατευμάτων από τα σύνορα.
Ερωτηθείς για την έκκληση του Πούτιν περί αναβολής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ο Χέιγκ δήλωσε: «Ελπίζω πως αυτοί στο Ντονέτσκ και σε άλλες περιοχές που σχεδιάζουν δήθεν δημοψηφίσματα, θα λάβουν υπόψη αυτές τις δηλώσεις και δεν θα πραγματοποιήσουν τέτοια δημοψηφίσματα».
Ο Χέιγκ κατέστησε επίσης σαφές πως ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις επί της Ρωσίας πέραν αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Διαβάστε περισσότερα: