Κυκλάδες: Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις – Εβδομάδες αβεβαιότητας προβλέπουν οι ειδικοί

Κυκλάδες: Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις – Εβδομάδες αβεβαιότητας προβλέπουν οι ειδικοί
Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025. Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου έως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ). Ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Το επίκεντρο εντοπίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:17 σε απόσταση 231 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Υπενθυμίζεται ότι σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:58 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Λίγο νωρίτερα, στις 07:14, είχε προηγηθεί σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον ίδιο θαλάσσιο χώρο, με εστιακό βάθος 14,4 χιλιομέτρων. Συνολικά, από το πρωί, έχουν καταγραφεί εννέα σεισμοί στην περιοχή, με τη σεισμική δραστηριότητα να παραμένει έντονη.

Εβδομάδες αβεβαιότητας προβλέπουν οι σεισμολόγοι

Η ισχυρότερη δόνηση μέχρι στιγμής σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στις 22:16, φτάνοντας τα 5,2 Ρίχτερ. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος επεσήμανε ότι η σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να συνεχιστεί για εβδομάδες: «Η ακολουθία αυτή θα έχει διάρκεια και θα πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία σε αυτό το σενάριο. Όλος ο Φεβρουάριος θα κυλήσει με αντίστοιχη κατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη οι έρευνες – Νέα σεισμολογικά δεδομένα αναμένονται

Σήμερα, συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.

Παράλληλα, επιστημονικές ομάδες αναλύουν τις μετρήσεις τόσο από τους χερσαίους όσο και από τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ τεκτονικών και ηφαιστειακών σεισμών.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής κινητοποίησης, οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν στις 17 Φεβρουαρίου κοντά στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα.

Προληπτικά μέτρα – Τηλεκπαίδευση στα σχολεία της Αμοργού

Λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν τα σχολεία της Αμοργού να λειτουργήσουν σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ