Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune Greece: Τι είδους μέλλον θέλουμε;
- 05/11/2021, 12:51
- SHARE
Το νέο τεύχος του Fortune διατίθεται από σήμερα σε hard copy έκδοση στα περίπτερα.
Τι είδους μέλλον θέλουμε;
Για δεύτερη χρονιά η λίστα του Fortune Change the World καταρτίστηκε στη σκιά της πανδημίας, σε μια στιγμή κρίσιμων γεωπολιτικών αναταράξεων και παγκόσμιων κινδύνων.
Οι εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο, δίνουν σημασία στα «σημάδια» που έρχονται από το μέλλον, έχοντας αντιληφθεί ότι το business as usual αποτελεί παρελθόν.
Aυτά ακριβώς τα σημάδια, που γίνονται όλο και πιο ορατά, ήταν και ο λόγος της συνάντησης κορυφαίων CEOs στο
CEO Initiative Workshop στο Κτήµα Σεµέλη στη Νεµέα, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο καπιταλισµός των ενδιαφεροµένων µερών, η τεχνολογία, η κλιµατική κρίση, ο τρόπος που αλλάζει η κουλτούρα των εταιρειών και της ηγεσίας. Δύο κορυφαίοι οµιλητές, ο Futurist Gerd Leonhard και ο καθηγητής Ηγεσίας Jeremy Hunter, καθώς και ο επικεφαλής της Επιτροπής Μακροπρόθεσµου Σχεδιασµού και Έρευνας, Γιάννης Μαστρογεωργίου, µοιράστηκαν µε τους συµµετέχοντες τη γνώση και τα εργαλεία που απαιτεί η εποχή αυτής της έντονης µεταβλητότητας, της αβεβαιότητας και των µεγάλων αλλαγών. Και οι τρεις συµφώνησαν ότι δεν υπάρχει back to normal, και στην εξίσωση «τι είδους µέλλον θέλουµε» µπήκε η ηθική. «Αυτή είναι η ερώτηση κλειδί για τους CEOs», είπε χαρακτηριστικά ο Gerd Leonhard, υπογραµµίζοντας ότι «η τεχνολογία κινεί την κοινωνία µας, όµως η ηθική είναι αυτή που την καθορίζει».
Το workshop στη Νεµέα ήταν ουσιαστικά ο προάγγελος για όλα όσα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων την Τρίτη 23 Νοεµβρίου στο CEO Initiative Forum, που πραγµατοποιείται, µε πλήρη διαδικτυακή κάλυψη, στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή η συνάντηση θα είναι κάτι περισσότερο από µια απλή κουβέντα. Θα εµβαθύνουµε σε τέσσερις υπαρκτούς κινδύνους: κλιµατική κρίση, καπιταλισµός, τεχνολογικές αλλαγές, ανθρώπινη ενίσχυση.
Επιχειρηµατικοί και πολιτικοί ηγέτες, επιστήµονες, ακαδηµαϊκοί και εκπρόσωποι θεσµικών φορέων, θα αναπτύξουν τις στρατηγικές που δροµολογούνται για την αντιµετώπιση όλων των µεγάλων ζητηµάτων, από την κλιµατική αλλαγή και την προετοιµασία για την επόµενη παγκόσµια υγειονοµική ή άλλη κρίση, έως την πλοήγηση στα κοινωνικά ζητήµατα για τα οποία εταιρείες και πολιτεία καλούνται τώρα να πάρουν θέση.
Και επειδή η πανδηµία βρίσκεται ακόµη εδώ, θα σταθώ σε µια φράση του διευθύνοντος συµβούλου του Οµίλου Ιατρικού, Βασίλη Αποστολόπουλου, από την εξαιρετικά επίκαιρη συνέντευξή του στον Τάσο Ζάχο. «Η ανθρώπινη υγεία δεν είναι µόνη της. Δεν είναι αυτοτελής. Δεν είναι αυθύπαρκτη. Είναι συνιστώσα µιας ευρύτερης εξίσωσης, που συµπεριλαµβάνει την υγεία των ζώων, αλλά και την υγεία του πλανήτη που µας φιλοξενεί. Η πανδηµία ήρθε να επιβεβαιώσει αυτήν τη θεώρηση, όταν είδαµε ότι οι κακές υγειονοµικές συνθήκες µιας αγοράς γέννησαν έναν καταστροφικό ιό, ο οποίος από τα ζώα πέρασε στον άνθρωπο και δηµιούργησε µία άνευ προηγουµένου παγκόσµια κρίση».
Είναι, λοιπόν, η ώρα µηδέν, προκειµένου «όλοι µαζί» να αποφασίσουµε τι είδους µέλλον θέλουµε. Μας ενδιαφέρουν οι άλλοι; Μπορούµε να συνεργαστούµε; Τα περισσότερα από τα κρίσιµα ζητήµατα σε πρακτικό επίπεδο, είναι παγκόσµια. Και ο µόνος τρόπος για να δούµε πού θέλουµε να πάµε είναι να εργαστούµε από κοινού για να βρεθούν λύσεις, την ώρα που καµία εταιρεία και καµία χώρα δεν µπορούν από µόνες τους να λύσουν το πρόβληµα της ενέργειας, της κλιµατικής αλλαγής, µιας νέας πανδηµίας. Στο Fortune πιστεύουµε στο «όλοι µαζί», πιστεύουµε στις συνέργειες και στις συµπράξεις, και είµαστε βέβαιοι ότι µόνο όλοι µαζί µπορούµε να γίνουµε µια δύναµη του καλού για την ελληνική κοινωνία και για την Ελλάδα.
*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης