Κίνα: Αντίστροφη μηχανική στον ανθρώπινο εγκέφαλο για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη
- 20/09/2023, 11:25
- SHARE
Με στόχο να κόψουν πρώτοι το νήμα σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, οι ελίτ Κινέζοι επιστήμονες και η κυβέρνησή τους έχουν στραφεί σε κάτι νέο και πολύ παλιό για έμπνευση: τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Το υπερσύγχρονο εργαστήριο του Peng Cheng στην πόλη Shenzhen αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από μια προσπάθεια της Κίνας να επεκταθεί τεχνολογικά: είναι ένδειξη της αποφασιστικότητάς της να κερδίσει τον αγώνα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. «Η τεχνητή γενική νοημοσύνη είναι η «ατομική βόμβα» του πεδίου πληροφοριών και ο «νικητής του παιχνιδιού» στον ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών» θα κυριαρχήσει, είπε ο κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης, ο Ζου Σονγκτσούν, τον Ιούλιο στη γενέτειρά του, Ezhou, στο Wuhan.
Ακριβώς όπως στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 Κινέζοι επιστήμονες εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο για να κατασκευάσουν την ατομική βόμβα, τον διηπειρωτικό πύραυλο και τον δορυφόρο, «Πρέπει να αναπτύξουμε την τεχνητή νοημοσύνη και να σχηματίσουμε έναν «στρατό» της AI που θα αντιπροσωπεύει την εθνική βούληση», είπε ο Ζου.
Σημειώνεται πως η Κίνα στοχεύει να ηγηθεί του κόσμου στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030, στόχος που έγινε σαφές στο επίσημο «China Brain Project» που ανακοινώθηκε το 2016.
Υπάρχει AI—και μετά AGI
Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των συστημάτων «στενής τεχνητής νοημοσύνης» που χρησιμοποιούνται τώρα, τα οποία δεν μπορούν να «σκεφτούν» μόνα τους, αλλά μπορούν να εκτελέσουν εργασίες όπως η συγγραφή της εργασίας ενός ατόμου ή η αναγνώριση του προσώπου τους, έναντι της πιο φιλόδοξης, τεχνητής γενικής νοημοσύνης που θα μπορούσε μια μέρα να κάνει καλύτερα από τους ανθρώπους πολλές εργασίες.
Οι αμερικανοί επιστήμονες εργάζονται στο AGI, αν και οι προσπάθειες είναι ως επί το πλείστον κατακερματισμένες, σε αντίθεση με την Κίνα, όπου τα ερευνητικά ινστιτούτα που είναι αφιερωμένα σε αυτό έχουν λάβει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κρατικής χρηματοδότησης, λένε δυτικοί επιστήμονες τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εργαστεί με τους Κινέζους ομολόγους τους.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο από το Millennium Project, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, η οποία προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει για την ανθρωπότητα η AGI, ο γκουρού της AI Geoffrey Hinton είπε ότι οι προσδοκίες του για το πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί είχαν μειωθεί πρόσφατα από 50 χρόνια σε λιγότερο – πιθανώς σε μόλις πέντε.
Μια σημαντική διαφορά μεταξύ της Δύσης και της Κίνας είναι η δημόσια συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να θέσει η τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της πολύ προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης. Λίγες τέτοιες υπαρξιακές ανησυχίες εκφράζονται δημόσια στην Κίνα.
Έρευνα AGI της Κίνας
Η έκταση της έρευνας της Κίνας στο AGI επισημάνθηκε σε μια μελέτη του Κέντρου Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας του Georgetown με τίτλο “China’s Cognitive AI Research”, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα βρισκόταν στο σωστό δρόμο και ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο των κινεζικών προσπαθειών από τις Η.Π.Α.
«Η έρευνα τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας θα βελτιώσει την ικανότητά της να παρασκευάζει ρομπότ, να λαμβάνει έξυπνες και γρήγορες αποφάσεις, να επιταχύνει την καινοτομία και να εκτελεί λειτουργίες υψηλού επιπέδου αξιόπιστα με μεγαλύτερη αυτονομία και λιγότερο υπολογιστικό κόστος, αυξάνοντας τον παγκόσμιο κίνδυνο από την AI και τη στρατηγική πρόκληση σε άλλα έθνη» ανέφεραν οι συγγραφείς στη μελέτη του Ιουλίου.
Εξετάζοντας χιλιάδες κινεζικές επιστημονικές εργασίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2018 και 2022, μπορεί κανείς να δει πως η χώρα επιδιώκει σοβαρή ανάπτυξη της AGI, δίνοντας έμφαση στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι μελέτες περιλαμβάνουν έρευνες πάνω στην όραση εμπνευσμένες από την επιστήμη του εγκεφάλου, πάνω στην αντίληψη που στοχεύει στη γνώση, έρευνα αναγνώρισης προτύπων, έρευνες για τον τρόπο μίμησης των νευρωνικών δικτύων του ανθρώπινου εγκεφάλουκαι προσπάθειες που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε υβρίδια ανθρώπου-ρομπότ.
Γεγονός ή (επιστημονική) φαντασία;
Μερικοί επιστήμονες θεωρούν την AGI… επιστημονική φαντασία. Αλλά ο Max Riesenhuber, συνδιευθυντής στο Κέντρο Νευρομηχανικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί να την πετύχει. «Το ChatGPT από τη σχεδίασή του δεν μπορεί να πάει πέρα δώθε στη συλλογιστική του, περιορίζεται στη γραμμική σκέψη», είπε ο Riesenhuber σε συνέντευξή του.
Στην Κίνα, «έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα LLM είναι περιορισμένα ως μοντέλα πραγματικής νοημοσύνης. Ένας σίγουρος τρόπος για να φτάσετε στην πραγματική νοημοσύνη είναι η αντίστροφη μηχανική του ανθρώπινου εγκεφάλου, που είναι το μόνο ευφυές σύστημα που γνωρίζουμε» είπε ο Riesenhuber. Προειδοποίησε ότι δεν είναι σαφές εάν κάποιος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα πετύχει το επόμενο επίπεδο AI. «Ωστόσο, το να έρθουμε πιο κοντά στο πραγματικό θα έχει ήδη αποδόσεις», είπε.
Πηγή: Newsweek