Κίνα: «Εφόδια» εκατοντάδων δισ. από την κεντρική τράπεζα για την αγορά ομολόγων

Κίνα: «Εφόδια» εκατοντάδων δισ. από την κεντρική τράπεζα για την αγορά ομολόγων
epa10133364 China's flag flutters along a road in Beijing, China, 22 August 2022. China has cut its benchmark loan rates to help revive its economy. China's one year loan prime rate was cut from 3.7 percent to 3.65 percent, while the loan rates for mortgages were cut from 4.45 percent to 4.3 percent, the People's Bank of China (PBOC) said. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο πλαίσιο ενός σχεδίου που οι αγορές θεωρούν ως προσπάθεια να δροσίσει ένα ισχυρό ράλι ομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) έχει στη διάθεσή της ομόλογα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων γουάν για δανεισμό και θα τα πουλήσει ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, δήλωσε η τράπεζα στο Reuters την Παρασκευή, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που οι αγορές θεωρούν ως προσπάθεια να δροσίσει ένα ισχυρό ράλι ομολόγων.

Η τράπεζα θα δανειστεί τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα σε ανοικτή μη εξασφαλισμένη βάση και θα τα πουλήσει ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, καθώς έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τον δανεισμό ομολόγων, σύμφωνα με την τράπεζα.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή που τα κρατικά ομόλογα της Κίνας έχουν σημειώσει ισχυρές επιδόσεις φέτος, με τις αποδόσεις να έχουν φθάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ασταθής οικονομία και οι ευμετάβλητες χρηματιστηριακές αγορές ώθησαν τους αποταμιευτές σε ασφαλείς επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κρατικών ομολόγων της Κίνας υποχώρησαν σε όλους τους τομείς την Παρασκευή, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές, αυξήθηκαν.

Ο Μινγκ Μινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της CITIC Securities, δήλωσε ότι τα σχόλια αποσαφήνισαν περαιτέρω τον δανεισμό της κεντρικής τράπεζας και την επακόλουθη πώληση κρατικών ομολόγων.

«Με το μέγεθος των κρατικών ομολόγων που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα να φτάνει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια γιουάν, μια μόνο ημέρα συγκεντρωτικών πωλήσεων θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά» σημείωσε ο ίδιος.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα δανειστεί σύντομα κρατικά ομόλογα από ορισμένους πρωτογενείς διαπραγματευτές, περιγράφοντας τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου που, όπως λένε οι αναλυτές, αποσκοπεί στο να θέσει ένα πάτωμα κάτω από την πτώση των εγχώριων επιτοκίων.

Ο δανεισμός κρατικών ομολόγων από την PBOC θα θέσει τις βάσεις για πιθανή πώληση κρατικών ομολόγων, ένα νέο εργαλείο που θα τη βοηθήσει να ελέγξει τη ροή των πιστώσεων και τις αποδόσεις της αγοράς.

.Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Μάιο ότι θα πωλεί χρέος χαμηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, όταν είναι απαραίτητο, ενώ θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις τρέχουσες αλλαγές στην αγορά ομολόγων και στους πιθανούς κινδύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com