Κίνα: «Κανόνι» πτώχευσης από την κατασκευή Agile

Κίνα: «Κανόνι» πτώχευσης από την κατασκευή Agile
epa08466549 Cranes tower above a liquid-petroleum gas ship at the Sembawang wharves in Singapore, 05 June 2020. The Singapore government is constructing quick-build dormitories to reduce the congestion in existing dormitories as a measure to prevent the spread of the Covid-19 coronavirus. EPA/WALLACE WOON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πτώση ενός από τους λίγους επιζώντες μεταξύ των κατασκευαστών του ιδιωτικού τομέα της Κίνας

Η Agile, κινεζική εταιρεία ανάπτυξης διαμερισμάτων σε βίλες και πολυώροφα σπίτια, αθέτησε για πρώτη φορά τα δημόσια εκδοθέντα ομόλογα σε δολάρια, υπογραμμίζοντας την παρατεταμένη δυσπραγία εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης ακινήτων της χώρας.

Η εταιρεία, που εδρεύει στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, δεν έχει καταβάλει τόκους εντός της περιόδου χάριτος που έληξε στις 13 Μαΐου για ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2025.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Agile θα προσλάβει εξωτερικό χρηματοοικονομικό και νομικό σύμβουλο για να βοηθήσει στην αξιολόγηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και της ρευστότητας.

Ορισμένα από τα ομόλογα της εταιρείας -που ήδη διαπραγματεύονται σε βαθιά προβληματικά επίπεδα γύρω στα 9 σεντς- υποχώρησαν περαιτέρω σε περίπου 5 σεντς το απόγευμα της Τρίτης.

Η παρακμή προστίθεται στο ρεκόρ αθετήσεων μεταξύ των κινεζικών κατασκευαστών ακινήτων, επισημαίνοντας τον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη, ακόμη και αν τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της στεγαστικής βιομηχανίας προκάλεσαν ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα των κατασκευαστών.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ως προς το κατά πόσον το κύμα μέτρων τόνωσης θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις.

Η χρεοκοπία της Agile σηματοδότησε επίσης την πτώση ενός από τους λίγους επιζώντες μεταξύ των κατασκευαστών του ιδιωτικού τομέα της Κίνας. Ο κατάλογος των μεγάλων ιδιωτικών κατασκευαστών που δεν έχουν ακόμη αθετήσει την πληρωμή δημόσιων ομολόγων έχει μειωθεί από πέρυσι, μετά την αθέτηση πληρωμών της Country Garden Holdings Co.

«Αυτό αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας για το 2023 εξακολουθούν να δείχνουν 12,6 δισεκατομμύρια γουαν (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) ταμειακό υπόλοιπο και το ιστορικό της να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της την τελευταία στιγμή» ανέφεραν πιστωτικοί αναλυτές της BNP Paribas.

Ο κλάδος των ακινήτων «συνεχίζει να βιώνει μια πτωτική τάση», ανέφερε η Agile στη σχετική ανακοίνωση της.

Όπως πολλοί κατασκευαστές στην Κίνα, η Agile συχνά πουλάει σπίτια πριν αυτά ολοκληρωθούν. Οι προπωλήσεις κατοικιών για το τετράμηνο που έληξε στις 30 Απριλίου μειώθηκαν κατά 68% σε 6,55 δισ. γουαν (905 εκατ. δολάρια) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ανέφερε. Η εταιρεία εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους της, πρόσθεσε.

Με συνολικό ενεργητικό άνω των 240 δισεκατομμυρίων γουαν στο τέλος του περασμένου έτους, η Agile έχει εδραιώσει παρουσία σε περισσότερες από 200 πόλεις στην Κίνα και στο εξωτερικό και απασχολεί πάνω από 100.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com