Κίνα: Πού οφείλονται οι μειωμένες εισαγωγές και η απρόσμενη άνοδος εξαγωγών τον Ιούνιο

Κίνα: Πού οφείλονται οι μειωμένες εισαγωγές και η απρόσμενη άνοδος εξαγωγών τον Ιούνιο
Containers are being loaded and unloaded at the Qianwan Container Terminal of Qingdao Port in Qingdao, China, on July 11, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι εισαγωγές της Κίνας υποχώρησαν τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αύξηση, ενώ οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον Ιούνιο, παρά τις προσδοκίες για μικρή αύξηση, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο από την αναμενόμενη, όπως έδειξαν τα στοιχεία των τελωνείων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, αντίθετα με την πρόβλεψη για αύξηση 2,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Αντίθετα, οι εξαγωγές σε δολάρια αυξήθηκαν κατά 8,6% ετησίως, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για αύξηση 8%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αύξηση των εισαγωγών κατά 2% και των εξαγωγών κατά 3,6% για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το εμπόριο της Κίνας με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας αυξήθηκε κατά 7,1% το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθιστώντας την Ένωση τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας ανά περιοχή, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, το εμπόριο της Κίνας με την ΕΕ μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024, με μείωση τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές.

Το εμπόριο της Κίνας με τις ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρώς σε όρους δολαρίου το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ να μειώνονται κατά 4,9%, αν και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Το εμπόριο με τη Βραζιλία σημείωσε ταχεία αύξηση το πρώτο εξάμηνο, με τις κινεζικές εξαγωγές προς τη Λατινοαμερικάνικη χώρα να αυξάνονται κατά 24,4% και τις εισαγωγές κατά 8,3% ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εισαγωγές σπάνιων γαιών, κρέατος, καλλυντικών προϊόντων και εργαλειομηχανών στην Κίνα μειώθηκαν απότομα το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και πετρελαίου αυξήθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Παρά τη βραδύτερη εγχώρια ανάπτυξη, το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει τις δικές του προμήθειες τροφίμων και κρίσιμων ορυκτών για να ενισχύσει την εθνική ασφάλεια.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι κινεζικές εξαγωγές επίπλων, οικιακών συσκευών, πλοίων και αυτοκινήτων αυξήθηκαν. Οι εξαγωγές σπάνιων γαιών μειώθηκαν σε όρους αξίας, αλλά αυξήθηκαν σε όγκο. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 18% σε όγκο τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ο όγκος των βαλιτσών που εξήγαγε η Κίνα τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 9% ετησίως, ενώ ο αριθμός των υποδημάτων που εξήχθησαν αυξήθηκε κατά 3,7% τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 840 εκατομμύρια ζευγάρια.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 7,6% τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι σε όρους δολαρίου, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 1,8% την ίδια περίοδο.

Η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε υποτονική, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 0,2% ετησίως τον Ιούνιο, χάνοντας τις προσδοκίες. Οι τιμές παραγωγού ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, που αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,6% ετησίως τον Ιούνιο, ελαφρώς βραδύτερα από την αύξηση 0,7% τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας αναμένεται να δημοσιεύσει τη Δευτέρα τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου και τους οικονομικούς δείκτες για τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: