Κίνα: Σε χαμηλό 5 μηνών ο κλάδος των υπηρεσιών για τον Ιούνιο

Κίνα: Σε χαμηλό 5 μηνών ο κλάδος των υπηρεσιών για τον Ιούνιο
epa10133364 China's flag flutters along a road in Beijing, China, 22 August 2022. China has cut its benchmark loan rates to help revive its economy. China's one year loan prime rate was cut from 3.7 percent to 3.65 percent, while the loan rates for mortgages were cut from 4.45 percent to 4.3 percent, the People's Bank of China (PBOC) said. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εξωτερική και η εγχώρια ζήτηση παραμένουν σχετικά ανεπαρκείς για να απορροφήσουν την παραγωγική ικανότητα της Κίνας.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα μειώθηκε για δεύτερο μήνα τον Ιούνιο, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών, όπως έδειξε επίσημη έρευνα την Κυριακή

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS), στο 49,5 τον Ιούνιο, παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και ήταν σύμφωνος με τη μέση πρόβλεψη του 49,5 σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Η πραγματική βιομηχανική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι ισχυρότερη από ό,τι υποδηλώνουν τα στοιχεία, καθώς η παρατήρησή μας είναι ότι ο επίσημος δείκτης PMI αποτυγχάνει να αποτυπώσει πλήρως την τρέχουσα δυναμική των εξαγωγών, η οποία αποτέλεσε τον κύριο οικονομικό μοχλό φέτος», δήλωσε ο Χου Τιαντσέν, ανώτερος οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εξωτερική και η εγχώρια ζήτηση παραμένουν σχετικά ανεπαρκείς για να απορροφήσουν την παραγωγική ικανότητα της Κίνας και αυτό θα αποτρέψει την ανάκαμψη των τιμών παραγωγού.

Ενώ ένας υποδείκτης της παραγωγής ήταν πάνω από 50 τον Ιούνιο, άλλοι δείκτες νέων παραγγελιών, αποθεμάτων πρώτων υλών, απασχόλησης, χρόνων παράδοσης προμηθευτών και νέων εξαγωγικών παραγγελιών ήταν όλοι σε συρρικνωτικό έδαφος, όπως έδειξε η έρευνα της NBS.

Οι εξαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν τις προβλέψεις τον Μάιο, αλλά οι αναλυτές δήλωσαν ότι η κριτική επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν οι εξαγωγικές πωλήσεις είναι βιώσιμες, δεδομένης της αυξανόμενης εμπορικής έντασης μεταξύ του Πεκίνου και των δυτικών οικονομιών. Εν τω μεταξύ, μια παρατεταμένη κρίση ακινήτων συνεχίζει να παρασύρει την εγχώρια ζήτηση.

Με τους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί και την ώθηση των διακοπών της Εργατικής Πρωτομαγιάς να φεύγει, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τις κατασκευές, υποχώρησε στο 50,5 από 51,1 τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,2, σε χαμηλό πέντε μηνών, και ο δείκτης PMI κατασκευών υποχώρησε στο 52,3, την ασθενέστερη μέτρηση από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com