Κίνα: Συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα ακινήτων – Οι προβλέψεις της Fitch για το 2025
- 30/11/2024, 22:06
- SHARE
Η παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025, με τις τιμές και τις πωλήσεις να παραμένουν αδύναμες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τονώσει τη ζήτηση. Σύμφωνα με την Fitch Ratings, οι τιμές των νέων κατοικιών αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 5% το επόμενο έτος, με τις πωλήσεις νέων ακινήτων να μειώνονται επίσης κατά 10% ανά περιοχή.
Παρά τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όπως η μείωση του κόστους δανεισμού και η χαλάρωση των περιορισμών στην αγορά, οι προσπάθειες αποδείχθηκαν περιορισμένες, με τις πωλήσεις να περιορίζονται κυρίως στις μεγάλες πόλεις και να μην επεκτείνονται στις μικρότερες περιοχές. Ακόμα και η αύξηση της ζήτησης τον Οκτώβριο περιορίστηκε σε περιοχές υψηλού επιπέδου, ενώ οι τιμές των υφιστάμενων κατοικιών συνέχισαν να μειώνονται.
Η κατάσταση αυτή ασκεί πίεση στις κινεζικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν χαμηλά περιθώρια κέρδους και αυξανόμενα επισφαλή χρέη. Τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου στις τράπεζες έπεσαν στο 1,5%, το χαμηλότερο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2025. Οι δείκτες επισφαλών δανείων αυξάνονται, καθώς οι αγοραστές καθυστερούν τις πληρωμές των στεγαστικών δανείων, λόγω των αδύναμων οικονομικών συνθηκών και των καθυστερήσεων στην παράδοση των κατοικιών.
Οι οικονομικές αντιξοότητες εντείνονται καθώς το Πεκίνο προετοιμάζεται για πιθανές εμπορικές κυρώσεις από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ σχεδιάζει να αυξήσει τους δασμούς εισαγωγής για τα κινεζικά προϊόντα, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της χώρας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα ανακοίνωσε σχέδιο τόνωσης ύψους 10 τρισεκατομμυρίων γουάν για την επίλυση της κρίσης χρέους των τοπικών κυβερνήσεων, αν και η Fitch παραμένει επιφυλακτική ως προς την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων.
Τι σημαίνουν αυτά για την αγορά ακινήτων;
Η αναμενόμενη συνέχιση της κρίσης στην αγορά ακινήτων της Κίνας αποτελεί προειδοποίηση για τις διεθνείς αγορές και τις κινεζικές τράπεζες, με το τοπίο να παραμένει αβέβαιο για τα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για τόνωση της ζήτησης, η πραγματική ανάκαμψη παραμένει μακρινή, ενώ οι πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να ενταθούν.