Κίνα vs Boeing: Η απάντηση του Πεκίνου στους δασμούς Τραμπ βάζει στον «πάγο» τις παραγγελίες αεροσκαφών

Κίνα vs Boeing: Η απάντηση του Πεκίνου στους δασμούς Τραμπ βάζει  στον «πάγο» τις παραγγελίες αεροσκαφών
New York, USA- 20 Mar 2025: Selective focus on smartphone screen holding in hand displaying the Boeing Company logo against the backdrop of Share Market down graph. BA Stock fall with Lower Circuit. Photo: Shutterstock
Η απόφαση της Κίνας να διακόψει νέες παραλαβές από την Boeing και τις προμήθειες ανταλλακτικών στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Ουάσινγκτον, εντείνοντας τη γεωοικονομική σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπαίνει σε νέα φάση, με την αεροπορική βιομηχανία στο επίκεντρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το Πεκίνο διέταξε τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να «παγώσουν» οποιαδήποτε νέα παραλαβή αεροσκαφών Boeing, ως αντίποινα στους τιμωρητικούς δασμούς 145% που επέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα.

Η είδηση προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές, με τη μετοχή της Boeing να υποχωρεί κατά 3% στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση. Η κινεζική αγορά αποτελεί βασικό πυλώνα για τη στρατηγική ανάπτυξης του αμερικανικού κολοσσού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η ανταγωνίστρια Airbus ενισχύει τη θέση της στην Ασία.

Πέρα από τις παραγγελίες νέων αεροσκαφών, η Κίνα ανακοίνωσε επίσης την αναστολή προμηθειών ανταλλακτικών και εξοπλισμού από αμερικανικές εταιρείες, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος για τα ήδη ενεργά αεροσκάφη Boeing εντός της χώρας. Το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας φέρεται να επεξεργάζεται μέτρα στήριξης για τις αεροπορικές που πλήττονται οικονομικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, με εκατέρωθεν δασμούς που πλέον φτάνουν το 125%-145%, φέρνει τον διμερές εμπόριο σε οριακό σημείο. Ειδικά για την Boeing, το πλήγμα είναι διπλό: αφενός πλήττεται το ήδη εύθραυστο προφίλ της μετά από χρόνια κρίσεων, αφετέρου κινδυνεύει να χάσει 179 προγραμματισμένες παραγγελίες από τις τρεις κορυφαίες κινεζικές αεροπορικές (Air China, China Eastern, China Southern), για την περίοδο 2025-2027.

Σε αυτό το κλίμα, αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινεζικές εταιρείες θα στραφούν είτε προς την ευρωπαϊκή Airbus είτε στον εγχώριο κατασκευαστή COMAC, ενισχύοντας τις πιέσεις στην αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: