Κίνα vs ΕΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: «Οι δασμοί δημιουργούν τεράστιους κινδύνους και αβεβαιότητα»

Κίνα vs ΕΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: «Οι δασμοί δημιουργούν τεράστιους κινδύνους και αβεβαιότητα»
19 June 2019, North Rhine-Westphalia, Aachen: Numerous cars of the electric car manufacturer e.Go are standing in the factory hall. Vodafone has launched a mobile data network with the 5G transmission standard for electric cars at the Aachen production plant of the car manufacturer e.Go. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η Κινεζική Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (CAAM) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στους προτεινόμενους τιμωρητικούς δασμούς.

Η Κινεζική Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (CAAM) εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στο αναθεωρημένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της CAAM, αυτή η απόφαση της ΕΕ δημιουργεί «τεράστιους κινδύνους και αβεβαιότητα» για τις κινεζικές επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε πρόσφατα τα αποτελέσματα της πολύκροτης έρευνάς της σχετικά με τις φερόμενες επιδοτήσεις στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, καταλήγοντας σε αλλαγές στους προτεινόμενους τιμωρητικούς δασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Επιτροπή, υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένη πως η κινεζική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων έχει ωφεληθεί από εκτεταμένες κρατικές επιδοτήσεις, προτείνοντας δασμούς έως και 36,3% για τις εταιρείες αυτοκινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο του Ιουλίου προέβλεπε δασμούς έως και 37,6%.

Οι υψηλοί αυτοί δασμοί, σύμφωνα με την CAAM, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και επενδύουν στην Ευρώπη. Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι δασμοί θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην προώθηση της εξέλιξης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, στην αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης στην ΕΕ και στην επίτευξη των στόχων για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: