Κίνδυνος να χαθεί το 30% επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών

Κίνδυνος να χαθεί το 30% επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών
Photo: Shutterstock
Οι διαφωνίες της Ε.Ε. σχετικά με την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας και τι ζητούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Με το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Δεύτερα, 24 Φεβρουαρίου, οι συζητήσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αλλά και την, μετά το 2027, νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, όχι μόνο συνεχίζονται αλλά βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών των κρατών-μελών. Ωστόσο, στο πεδίο της γεωργίας, συνεχίζουν να διαφαίνονται ισχυρές διαφοροποιήσεις και διαφωνίες στις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την νέα ΚΑΠ και την κατανομή των πόρων, με το πολύπαθο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνας Ι) να επανέρχεται στο προσκήνιο και τη χώρα μας να κινδυνεύει να χάσει τουλάχιστον το 30% των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες, σε περίπτωση που ευοδωθεί αυτό το σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο «αγκάθι»

Έπειτα από τα συμπεράσματα των προηγούμενων υπουργικών συνόδων της Ε.Ε., οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πιέζουν για την επόμενη ΚΑΠ ζητώντας την απόλυτη εξίσωση των επιδοτήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη. Μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή μια εξωτερική σύγκλιση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα έφερνε σημαντική μείωση της βασικής ενίσχυσης όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (πρώτες χώρες μέλη της Ε.Ε.). «Πρώτα θα ξεκινήσει η κουβέντα για το ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου, δηλαδή ποιος θα είναι ο κουμπαράς της Ε.Ε. και στη συνέχεια θα αποφασιστεί το που θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα. Στο πλαίσιο αυτό φυσικά είναι και η νέα ΚΑΠ για αυτό και επανήλθε στις συζητήσεις το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης με τα γνωστά κράτη-μέλη όπως είναι η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία κ.α. να ζητούν την πλήρη εξίσωση των ενισχύσεων, ώστε κάθε παραγωγός των κρατών-μελών να παίρνει την ίδια ενίσχυση ανά στρέμμα» εξηγούν στο Fortune Greece, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημειωτέον, ότι οι Ελληνες αγρότες λαμβάνουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσά βασικής ενίσχυσης στην Ευρώπη με βάση τη μοναδιαία αξία ανά στρέμμα, αλλά ανά εκμετάλλευση το συνολικό ποσό είναι αρκετά χαμηλό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει πολλές μικρές εκμεταλλεύσεις.
Δύο στρατόπεδα

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για την -μετά το 2027- ΚΑΠ με επίκεντρο τους αγρότες, χώρες όπως οι: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία υπογραμμίζουν την ανάγκη για πλήρη εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, υποστηρίζοντας ότι οι αγρότες σε αυτά τα κράτη μέλη θα εξακολουθούν να λαμβάνουν μόνο το 80% του μέσου επιπέδου άμεσων ενισχύσεων της Ε.Ε. το 2027 (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι περίπου 28 ευρώ/στρέμμα). Ουσιαστικά, οι χώρες που πιέζουν προς την εξωτερική σύγκλιση είναι εκείνες που βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης αυτής είναι η Πολωνία και ακολουθεί η Ρουμανία, μια χώρα με πολυάριθμες στρεμματικές εκτάσεις, η οποία επιδοτείται περίπου με 26 ευρώ το στρέμμα.

Από την άλλη πλευρά, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σλοβενία και Δανία υποστηρίζουν ότι η δίκαιη κατανομή της στήριξης θα πρέπει να υπολογίζει παράγοντες όπως η αξία της γης, το κόστος μεταφοράς και παραγωγής, το εισόδημα του γεωργικού τομέα σε σχέση με άλλους τομείς, την αγοραστική δύναμη, αλλά και το σημαντικότερο για τη χώρα μας, την ανάγκη στήριξης μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Για αυτό η Δανία και οι Κάτω Χώρες, τονίζουν τις διαφορές μεταξύ των προκλήσεων και στόχων που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας σε κάθε κράτος μέλος. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μικρό κλήρο και πολλές ιδιαιτερότητες. Ουσιαστικά η δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων πρέπει να αποφασιστεί με βάση τις εισοδηματικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τις ιδιομορφίες που έχει προφανώς η κάθε χώρα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν πώς ένα ακόμη κρίσιμο γεγονός που θα επηρεάσει την ΚΑΠ μετά το 2027 και την κατανομή των κονδυλίων της είναι και η επικείμενη είσοδος της Ουκρανίας στην Ε.Ε., μιας χώρας που διαθέτει αρκετά εκατομμύρια στρέμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ελληνική πλευρά

Η χώρα μας, όπως επιβεβαιώνει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εφαρμογή μιας ισχυρής ΚΑΠ, η οποία όμως λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, με τις αυξανόμενες απαιτήσεις και τα μειούμενα κέρδη. Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας, όπου θίχτηκε το θέμα (παρασκηνιακά) έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του με αυτή τη λογική παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων που επεξηγούν γιατί δεν θα πρέπει να υπολογίζονται σε ένα κράτος-μέλος μόνο τα στρέμματα. «Αν υπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της τρέχουσας ΚΑΠ είναι περί τα 360 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης εξωτερική σύγκλιση, η Ελλάδα θα χάσει περί τα 6 δισ. ευρώ από τα 19 δισ. που λαμβάνει τώρα. Αυτό σημαίνει μια μείωση της τάξεως του 40%, με τους Έλληνες και τους Ιταλούς αγρότες να είναι αυτοί που απειλούνται περισσότερο με μείωση των επιδοτήσεων τους σε σημαντικό βαθμό» εξηγούν οι ίδιες πηγές. Επιπροσθέτως, το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, είναι πώς από την στιγμή που η επιδότηση στηρίζει το εισόδημα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και όλοι αυτοί οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Η ηγεσία του υπουργείου ξεκαθαρίζει, δε, ότι μια τέτοια αλλαγή απαιτεί απόφαση του συμβουλίου αρχηγών κρατών και εκεί ποντάρει και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση καθώς θα ασκήσει κάθε μέσον που της δίνει ο κανονισμός για να μη περάσει μια τέτοια απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: