Κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα: Οι προκλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά μετά τους δασμούς
- 22/08/2024, 18:15
- SHARE
Τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EV) χάνουν έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επιβολή νέων δασμών που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2024. Ωστόσο, η BYD, μία από τις κορυφαίες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της τρεις φορές σε 16 αγορές της ΕΕ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι νέοι δασμοί που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στοχεύουν στη μείωση της εισροής κινεζικών EV, προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από τον ανταγωνισμό που επωφελείται από το χαμηλό κόστος παραγωγής στην Κίνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων ηλεκτρικών οχημάτων που διαθέτουν στην Ευρώπη κινεζικές μάρκες όπως η BYD και η MG της SAIC μειώθηκε κατά 45% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα της Dataforce.
Οι προσωρινοί δασμοί, που αυξάνουν τους εισαγωγικούς φόρους έως και 48%, έχουν ως στόχο να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία από τον κινεζικό ανταγωνισμό, ο οποίος επωφελείται από κρατικές επιδοτήσεις και διαρθρωτικά πλεονεκτήματα, ειδικά στην τεχνολογία μπαταριών. Η κατάσταση αυτή έχει εντείνει τις πολιτικές εντάσεις, με το Πεκίνο να απειλεί με αντίποινα ενώ οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ συνεχίζονται.
Η επιβολή των δασμών δεν φαίνεται να έχει μειώσει τις φιλοδοξίες των κινεζικών μαρκών να επεκταθούν στην ευρωπαϊκή αγορά EV. Από το 2019, εταιρείες όπως η MG και η BYD αυξάνουν σταθερά το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, φθάνοντας το 8,5% τον Ιούλιο του 2024, από 7,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Παρά την πτώση των πωλήσεων της MG κατά 20% και της Polestar κατά 42%, η BYD εξακολουθεί να επεκτείνεται στην Ευρώπη, με πρόσφατη επέκταση στην Πολωνία και σχέδια για νέο εργοστάσιο στην Ουγγαρία.
Η χορηγία της BYD στο τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2024 στη Γερμανία αποτελεί στρατηγική κίνηση για την προώθηση της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η τιμολογιακή της στρατηγική παραμένει αμετάβλητη παρά τους νέους δασμούς.
Η ΕΕ επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε πολλές κινεζικές μάρκες, με την MG να υφίσταται έναν επιπλέον φόρο 37,6% και τη Volvo και τη BYD να επιβαρύνονται με 19,9% και 17,4% αντίστοιχα. Αυτοί οι δασμοί θα γίνουν μόνιμοι τον Νοέμβριο του 2024, εκτός εάν υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνας.
Στη Γερμανία, το μερίδιο των κινεζικών μαρκών στις ταξινομήσεις οχημάτων μειώθηκε στο 8% τον Ιούλιο από 13% τον Ιούνιο, ενώ στη Γαλλία η πτώση ήταν από 8% σε 5%. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι κινεζικές μάρκες συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος.
Για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Volkswagen και η Stellantis, έχουν συνάψει συνεργασίες με κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ οι κινέζικες εταιρείες επισπεύδουν τα σχέδια τους για συναρμολόγηση EV στην Ευρώπη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Η περιουσία στο… χέρι σας: Ψηφιακές ταυτότητες ακινήτων μέσω Gov.gr
- Στην Ελλάδα το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό επαγγελματικής απορρόφησης αποφοίτων στην Ευρώπη
- Έκθεση EY: Γιατί μειώθηκαν δημόσιες εγγραφές και έσοδα το 2024 – Οι προοπτικές για το β’ εξάμηνο
Πηγή: ΑΠΕ