Κινέζικη αντεπιθέση: Αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν αύξηση δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Κινέζικη αντεπιθέση: Αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν αύξηση δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα
19 June 2019, North Rhine-Westphalia, Aachen: Numerous cars of the electric car manufacturer e.Go are standing in the factory hall. Vodafone has launched a mobile data network with the 5G transmission standard for electric cars at the Aachen production plant of the car manufacturer e.Go. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Νέο μέτωπο στην εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Πεκίνου.

Οι κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες καλούν την κυβέρνηση να αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, αντιδρώντας στους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων. Η σύγκρουση αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Δύσης και Πεκίνου.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global Times, οι κινεζικές αρχές εξετάζουν αντίμετρα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή δασμών έως 38,1% στα εισαγόμενα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα (EV). Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις 18 Ιουνίου, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ζήτησαν από την κυβέρνηση να αυξήσει τους δασμούς στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού από την Ευρώπη.

Η συνάντηση στο Πεκίνο, που οργανώθηκε από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, περιλάμβανε σημαντικές εταιρείες όπως η SAIC και η BYD, καθώς και ευρωπαϊκές κολοσσοί όπως οι Volkswagen, BMW, και Mercedes-Benz. Στόχος ήταν να ασκηθεί πίεση στην Ευρώπη για την αναθεώρηση των δασμών στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Κίνα έχουν λόγους να θέλουν μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αναζητά μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ενώ η Κίνα εξετάζει την αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και άλλες εμπορικές κυρώσεις.

Οι εξαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη στην Κίνα είναι σημαντικές, με τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να εξάγουν αυτοκίνητα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Η πιθανή αύξηση των δασμών θα επηρεάσει κυρίως τη Γερμανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 2,5 λίτρων.

Με την εμπορική πολιτική της ΕΕ να γίνεται πιο προστατευτική, η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Η επίτευξη μιας συμφωνίας ή η κλιμάκωση των εντάσεων θα καθορίσουν τις μελλοντικές εμπορικές ροές και την οικονομική σταθερότητα των δύο πλευρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: