Κίνηση – έκπληξη από το Πεκίνο: Γιατί… πατάει φρένο στη χαλυβουργία;

Κίνηση – έκπληξη από το Πεκίνο: Γιατί… πατάει φρένο στη χαλυβουργία;
Photo: pixabay.com
Η Κίνα στέλνει ένα σαφές μήνυμα ελέγχου, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίσει την υπερπαραγωγή και την επιδεινούμενη κατάσταση της αγοράς χάλυβα.

Η Κίνα προχώρησε σε αιφνιδιαστική αναστολή του συστήματος έγκρισης για την κατασκευή νέων εργοστασίων χάλυβα, ως απάντηση στη σημαντική μείωση της ζήτησης που έχει πλήξει την κερδοφορία της βιομηχανίας και έχει οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών. Το Πεκίνο, το οποίο επί σειρά ετών εφάρμοζε ένα σύστημα που επέτρεπε στις εταιρείες να κατασκευάζουν νέα εργοστάσια με την προϋπόθεση ότι θα καταργούσαν παλαιότερες μονάδες παραγωγής, αποφάσισε να αναθεωρήσει αυτή την πολιτική και να αναπτύξει μια νέα προσέγγιση.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κινεζική χαλυβουργία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι τιμές του χάλυβα έχουν υποχωρήσει ραγδαία εξαιτίας της υπερπροσφοράς, ενώ η ζήτηση έχει μειωθεί περισσότερο από 10% σε σχέση με το 2020. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, εκτιμούν ότι η βιομηχανία πρέπει να συρρικνωθεί για να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές συνθήκες, καθώς η Κίνα βασίζεται όλο και λιγότερο σε κατασκευές που απαιτούν μεγάλες ποσότητες χάλυβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξαγωγές χάλυβα της Κίνας έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, γεγονός που δείχνει ότι τα εργοστάσια δυσκολεύονται να διοχετεύσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο τόνους ετήσιας παραγωγής στην εγχώρια αγορά. Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας ανέφερε ότι η προσφορά και η ζήτηση στον κλάδο αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα ανεπαρκούς εφαρμογής πολιτικών, ατελούς εποπτείας και ασυμβατότητας με τις αναπτυξιακές ανάγκες της βιομηχανίας.

Τα προβλήματα της χαλυβουργίας στην Κίνα έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με τον επικεφαλής της China Baowu Steel Group Corp να προειδοποιεί ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τις κρίσεις του 2008 και του 2015. Το πρόγραμμα “ανταλλαγής δυναμικότητας”, που εισήχθη από το Πεκίνο για να περιορίσει την ανεξέλεγκτη επέκταση των βαριών βιομηχανιών, έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής, καθώς τα εργοστάσια αντικαθιστούσαν παλαιότερες εγκαταστάσεις με νέες και μεγαλύτερες.

Με τις τιμές του χάλυβα να έχουν σημειώσει πτώση 10% κατά το τρέχον τρίμηνο, η Κίνα στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι θα επιβάλει αυστηρότερο έλεγχο στην παραγωγική της ικανότητα, προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: