Κίνηση… ματ στη «σκακιέρα» της επιχειρηματικότητας
- 26/11/2013, 18:50
- SHARE
Η ξεχωριστή περίπτωση του Άλαν Τρέφλερ, που ονειρευόταν να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.
Στα παιδικά του χρόνια ονειρευόταν να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, που λάτρεψε από τα επτά του χρόνια, όταν παρακολουθούσε τα απογεύματα τον πατέρα του -μετανάστη από την Πολωνία- να παίζει επικές σε στρατηγική παρτίδες με τους φίλους του, στο σπίτι τους, στη Μασαχουσέτη.
Αργότερα, στα 19 του, ήθελε να γίνει συγγραφέας, μέχρι που τσακώθηκε άγρια ένα πρωινό με τον καθηγητή του στην αγγλική λογοτεχνία, γύρω από το ποια ήταν η σωστή ερμηνεία στην τραγική ιστορία του Άμλετ.
Τελικά, η ζωή έδειξε από μόνη της το δρόμο στον Άλαν Τρέφλερ. Κι έτσι σήμερα, στα 57 του, είναι ιδρυτής και CEO μίας από τις πιο πετυχημένες εταιρίες λογισμικού, της Pegasystems, που ειδικεύεται στην κατασκευή λογισμικού για εταιρίες, στους τομείς της διαχείρισης του management (BPM) και των πελατειακών σχέσεων (CRM).
Διαβάστε ακόμη: Δέκατος πιο ισχυρός άνθρωπος στον Καναδά ο Μάικ Λαζαρίδης
Με λίγα λόγια, απλοποιεί τις διαδικασίες κι επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαμόζουν τα συστήματα λογισμικού στις πραγματικές, κατά περίπτωση, ανάγκες τους. «Η επιχειρηματική διαδικασία μοιάζει λίγο-πολύ με το σκάκι», εξηγεί με τη δική του συλλογιστική ο Άλαν.
«Πρώτα πρέπει να κοιτάξεις την “σκακιέρα”, να συλλέξεις όλες τις πληροφορίες, να βρεις το μοτίβο, να το αναλύσεις, να αναπτύξεις στρατηγική, στη συνέχεια να αναθεωρείς διαρκώς τα σχέδια και να τα εξελίσσεις ταυτοχρόνως», περιγράφει. «Έτσι και το λογισμικό μας επικεντρώνεται σε συνεχείς επανεκτημίσεις».
Το σκεπτικό αυτό σίγουρα έχει αποδώσει στη δική του εταιρία, η μετοχή της οποίας σημειώνει ράλι ανόδου -της τάξης του 20%- στον Nasdaq, μέσα σε όλη τη διάρκεια του 2013, την ώρα που πολλοί ανταγωνιστές δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους.
Διαβάστε ακόμη: Από φτωχό κορίτσι στη κορυφή του κόσμου
Σήμερα, η Pegasystems έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 500 εκατ. δολαρίων και στο πελατολόγιο της έχει ορισμένους από τους μεγαλύτερους κολοσσούς διεθνώς: από την JP Morgan, την Bank of America, την Lloyds Banking Group και την HSBC, έως την ασφαλιστική ING, την Cisco, την Philips, την Vodafone, την United Healthcare και την Heathrow Airport Holdings.
Όσο για το μέλλον; Προδιαγράφεται ακόμη πιο λαμπρό, εάν οι εκτιμήσεις του Αμερικανού επιχειρηματία πέσουν και πάλι μέσα. «Όσο πλησιάζουμε σε αυτό που αποκαλούμε Ίντερνετ των Πραγμάτων -αντικείμενα με μικροτσίπ που θα συλλέγουν πληροφορίες και θα τις μοιράζονται ασύρματα», σχολιάζει το BBC, «ο κ.Τρέφλερ πιστεύει ότι θα αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά όσα συστήματα λογισμικού θα μπορούν να καταγράφουν και να εκτιμούν αυτά τα στοιχεία, υποδεικνύοντας και καταστρώνοντας στη συνέχεια ως απάντηση μία στρατηγική». Και σε αυτά ακριβώς είναι που τώρα επενδύει, υπολογίζοντας με μία νέα κίνηση… ματ στην επιχειρηματική του στρατηγική.