Κινητές εφαρμογές: Μεγάλη η προσφορά, περιορισμένα τα κέρδη
- 02/08/2014, 09:30
- SHARE
Η «έκρηξη» της αγοράς των smartphones έφερε και τη δημιουργία εκατομμυρίων εφαρμογών, όμως πόσες από αυτές είναι βιώσιμες;
Της Τίνας Μιτέκο*
Μια παροιμία λέει «ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει» κι αυτό νομίζω πως ισχύει για πολλές επιχειρήσεις που βγάζουν στην αγορά μια εφαρμογή για «έξυπνα κινητά».
Σύμφωνα με το eMarketer μέσα στο 2014 εκτιμάται ότι 1,75 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα έχουν στην κατοχή τους ένα smartphone. Σίγουρα η εξάπλωση της κινητής τεχνολογίας και ο πολλαπλασιασμός των «έξυπνων» συσκευών αποτελεί έναν πόλο έλξης κι είναι λογικό να θέλουν πολλοί να «μπουν στο χορό» για να λανσάρουν μια εφαρμογή.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1,000,000 εφαρμογές στις δύο επικρατέστερες πλατφόρμες, iOS και Android, με το μεγαλύτερο ποσοστό εφαρμογών να απευθύνεται στους καταναλωτές.
Στο App Store και το Google Play μπορεί κάποιος να βρει εφαρμογές για οτιδήποτε. Από apps που προσφέρουν τη δυνατότητα σε κάποιον να παρακολουθεί την υγεία του όπως η μέτρηση πίεσης και του σακχάρου μέσω της κινητής του συσκευής ή να ελέγχει μακρόθεν τη λειτουργεία ηλεκτρονικών συσκευών του σπιτιού του, μέχρι κι εφαρμογές που υπόσχονται ότι απομακρύνουν τα ενοχλητικά έντομα το καλοκαίρι.
Κάποια apps διατίθενται δωρεάν κι άλλα με κάποιο αντίτιμο. Μερικά από αυτά βασίζονται στο inn-app advertising ως κύρια πηγή εσόδων, δηλαδή στην προβολή διαφημίσεων κατά τη διάρκεια της χρήσης της εφαρμογής κι άλλα στο in-app purchasing, όπως οι εφαρμογές παιχνιδιών, όπου ένας χρήστης πρέπει να πληρώσει για να συμμετάσχει στο επόμενο στάδιο του παιχνιδιού.
Επιχειρήσεις και προγραμματιστές δυσκολεύονται να βγάλουν κέρδη από την εφαρμογή τους. Χωρίς έσοδα δυσκολεύονται να βρουν πόρους για ν’ αναπτύξουν την επιχείρηση τους. Σ΄ έναν χώρο με μεγάλο συνωστισμό, όπου ο ανταγωνισμός είναι πλέον μεγάλος και οι «γαμπροί» πολλοί, πώς μπορεί μια επιχείρηση να ξεχωρίσει, να επιβιώσει και να βγει κερδοφόρα;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Vision Mobile, 50% των iOS και 64% των Android εφαρμογών είναι κάτω από το όριο της πτώχευσης, με έσοδα που φτάνουν $500 το μήνα ανά εφαρμογή. Μόνο ένα μικρό ποσοστό, το 1,6% των εφαρμογών, αποφέρει έσοδα πάνω από $500.000 το μήνα.
Παρά τα χαμηλά έσοδα, το 67% των εφαρμογών στην αγορά απευθύνονται στους καταναλωτές. Από την άλλη, οι business-to-business (B2B) εφαρμογές -οι οποίες εστιάζονται σε άλλες επιχειρήσεις- αποτελούν μια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία με προοπτική. Αντίθετα με τους καταναλωτές που δεν ξοδεύουν αρκετά για εφαρμογές, οι επιχειρήσεις επενδύουν σε εργαλεία κι εφαρμογές που αυξάνουν την παραγωγικότητα, μειώνουν τα κόστη λειτουργίας και δημιουργούν νέα κανάλια πωλήσεων.
Αν όμως μια επιχείρηση βγάλει στην αγορά ένα app που απευθύνεται στον καταναλωτή πρέπει να τα βάψει μαύρα; Όχι απαραίτητα. Το βασικό είναι η εφαρμογή να λύνει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα και να πληρεί τις ανάγκες του κοινού στο οποίο απευθύνεται τόσο αποτελεσματικά ώστε ο καταναλωτής να το προτιμάει από άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα. Αν τα αρχικά σημάδια από την αγορά είναι θετικά, τότε με στοχευμένο μάρκετινγκ μια επιχείρηση μπορεί να βρει τρόπους να προσελκύσει και να αυξήσει των αριθμό των χρηστών.
Η Τίνα Μιτέκο είναι στέλεχος Marketing με πολυετή εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας στηSilicon Valley. Ως σύμβουλος μάρκετινγκ βοηθάει εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη στρατηγική κι ανάπτυξη. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.MarketingForTech.com.
Διαβάστε ακόμη:
Τα Smartphones χτυπάνε την πόρτα των Smart Homes
Τέλος στα υποτιθέμενα «δωρεάν» apps θέλει να βάλει η Κομισιόν
Γιατί οι εξαγορές εταιρειών videogames έφτασαν τα $12,5 δισ.