Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Fortune 40 under 40: Χρειάζεται συνολική παρέμβαση σε φόρους και εισφορές
- 31/05/2018, 11:42
- SHARE
Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με νέους επιχειρηματίες, να ακούσει τα προβλήματά τους και να αναπτύξει τις δικές του προτάσεις.
Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η εκδήλωση του Fortune που ήταν αφιερωμένη στη νεανική επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο της λίστας 40 under 40 που φέτος δημοσιεύτηκε για έκτη φορά.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς νέους επιχειρηματίες που καινοτομούν και ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σε μια ζωντανή συζήτηση, μέλη της λίστας, εκπρόσωποι της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους στον πρόεδρο της ΝΔ.
Bίντεο: Τα highlights της εκδήλωσης Fortune 40under40 Dinner παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ακολουθούν κάποια βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Για το φορολογικό πλαίσιο των νεοφυών επιχειρήσεων
• Οι κλαδικές πολιτικές είναι χρήσιμες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις από πού θα προκύψει μια νέα καινοτόμος ιδέα. Η λογική πρέπει να είναι ότι θέλω να έχω ένα οριζόντιο πλαίσιο που να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, αυτό έχει για μένα πολύ μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να δει κανείς ποιοι είναι οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες σήμερα, που αν απομακρύνονταν θα είχαμε περισσότερη επιχειρηματική δράση στη χώρα: Ταχύτητα και απλότητα στη δημιουργία επιχειρήσεων. Έχουμε κάνει μια πρόοδο, μπορούμε όμως ακόμα καλύτερα. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Είναι ίσως η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε. Όχι απλά να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές όπως έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, κάτι που είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις μικρές επιχειρήσεις. Αλλά και καινοτομίες που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες, όπως χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για προϊόντα που προέρχονται από πνευματική ιδιοκτησία ή κάποιες φορολογικές απαλλαγές για νέες επιχειρήσεις στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.
Για το κόστος εργασίας και το ύψος των εισφορών
• Θέλω να σταθώ, όμως, ιδιαίτερα σε ένα κομμάτι το οποίο μου το θίγουν συνέχεια οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι νέες επιχειρήσεις και αφορά τη μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας, το ύψος των εισφορών. Το ύψος των εισφορών σήμερα, ειδικά για ειδικότητες όπως οι μηχανικοί οι οποίοι μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να κρατήσουμε το ταλέντο που διαθέτουμε στην Ελλάδα. Αν υπολογίσει κανείς το σύνολο της φορολόγησης και των εισφορών, θα διαπιστώσει ότι δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί. Και για αυτό θέλουμε να κάνουμε μια συνολική παρέμβαση σε αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έχουν αξία για μια εταιρεία η οποία θα γίνει κερδοφόρος κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά μπορεί για ένα start-up το οποίο δεν έχει ακόμη κέρδη, να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία.
Για τη χρηματοδότηση των startups
• Και μετά υπάρχει το πολύ μεγάλο κομμάτι του τι μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε τη χρηματοδότηση, 40, ειδικά σε πολύ μικρές εταιρείες. Αυτό το οποίο θα ήθελα πραγματικά να δω είναι μεγαλύτερη δραστηριότητα από επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες. Συχνά συζητώ με εκπροσώπους του ναυτιλιακού κεφαλαίου που μου λένε για το τι μπορούμε να κάνουμε στη χώρα για να επενδύσουμε. Λέω: Επενδύστε στο πολύ πρώιμο στάδιο, πάρτε δηλαδή το πολύ μεγάλο ρίσκο, να σας δώσω κι εγώ μια καλύτερη φορολογική μεταχείριση.
Για το ασφαλιστικό σύστημα
• Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικές, αλλά περιορίζονται στο κόστος χρηματοδότησης του συστήματος, το ύψος των συντάξεων, για το πως το ασφαλιστικό σύστημα θα επιβαρύνει λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνολική επιδότηση του ασφαλιστικού μας συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2000 και μετά ξεπερνά τα 200 δις ευρώ. Τόσα έδωσε ο κρατικός προϋπολογισμός για να επιδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα των συντάξεων πέραν της χρηματοδότησης που είχε το ίδιο το σύστημα σε τρέχουσα βάση. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι τους επόμενους μήνες να ανακοινώσουμε μία σημαντική και τολμηρή παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Η δέσμευσή του για στήριξη της επιχειρηματικότητας
• Τη μείωση της φορολογίας θα την κάνουμε ούτως ή αλλιώς διότι δεν έχει μεγάλο κόστος. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όπως, επίσης, θα μειώσουμε τη φορολογία στα μερίσματα. Αλλά συμπληρωματικά θα χρειαστεί μία τολμηρή παρέμβαση η οποία δεν αφορά μόνο στις επιχειρήσεις, αφορά και την αναδιάταξη του ασφαλιστικού.
• Η δική σας δουλειά, ως επιχειρηματίες, είναι να παρέχετε ένα καλό εργασιακό περιβάλλον όπως ακριβώς το περιέγραψα. Η δική μας δουλειά ως πολιτικοί, είναι να βελτιώσουμε το ευρύτερο περιβάλλον που έχει να κάνει με το “ρίσκο της χώρας” (country risk). Αλλά και με τη συνολική εικόνα που έχει η χώρα, που έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού και στο κόστος χρηματοδότησης. Και συνδέεται με το πώς θα έρθει κάποιος επενδυτής από το εξωτερικό.
• Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε πολύ ανταγωνιστικοί σε επίπεδο κόστους. Ούτε μπορούμε, αλλά ούτε και θέλουμε να συμπιέσουμε το κόστος ειδικά αν μιλάμε για εργατικό κόστος. Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί στην ποιότητα και έχουμε πολλά παραδείγματα αγροτικών επιχειρήσεων που το κάνουν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ειδικά στο ελαιόλαδο, παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο και το πουλάμε χονδρική στους Ιταλούς, για να κάνουν τη δουλειά της τυποποίησης, της διάθεσης και του ελέγχου. Πρέπει να τα κάνουμε εμείς. Αλλά δεν είναι εύκολο αυτό όταν μόλις το 9% των Ελλήνων αγροτών συνεταιρίζεται και το 91% στην ουσία κινείται μόνο του. Άρα, η πρώτη προτεραιότητα στον αγροτικό τομέα είναι πώς θα ενθαρρύνουμε συνεργατικά σχήματα. Αυτό πώς θα το κάνουμε; Μέσω της φορολογίας. Θα πληρώνεις λιγότερο φόρο αν συνεργάζεσαι. Ο δεύτερος τρόπος είναι να αξιοποιήσουμε σημαντικά κονδύλια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Ο τρίτος τρόπος είναι να επενδύσουμε στην καινοτομία, την εκπαίδευση. Έχουμε τους λιγότερο καταρτισμένους αγρότες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία εποχή που η αγροτική παραγωγή αλλάζει. Και το τι σημαίνει καινοτομία στον αγροτικό τομέα είναι κάτι που τώρα αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε. Αν δει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο, θα διαπιστώσει ότι είμαστε έτοιμοι για ένα τεράστιο άλμα παραγωγικότητος, αν αξιοποιήσουμε σύγχρονες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε νησίδες αριστείας σε ένα οικοσύστημα στον πρωτογενή τομέα το οποίο -για να είμαστε ρεαλιστές- δεν είναι ανταγωνιστικό.
Δείτε το βίντεο με τα highlights της λίστας 40 under 40 για το 2018: