Kυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω μία καθαρή νίκη της ΝΔ – O Αλέξης Τσίπρας ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές
- 14/05/2019, 09:29
- SHARE
«Ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι θα χάσει αυτές τις εκλογές και αντιλαμβάνεται ότι είναι πρώτη φορά που οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται στην κάλπη για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Θα είναι μία ετυμηγορία συνολικά για την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα είναι μία ψήφος επιβράβευσης για την ΝΔ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «έχει κάνει μία σημαντική οπισθοχώρηση» από την δήλωσή του στη Βουλή ότι οι ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Προφανώς αντελήφθη το βάρος των όσων είπε και ανέκρουσε πρύμναν», είπε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε καθαρή νίκη της ΝΔ ενώ ερωτηθείς για τη διαφορά που θα προσδιορίζει την καθαρή νίκη και εάν θα είναι οι επτά μονάδες είπε «δεν το κρύβω εγώ θέλω μία καθαρή νίκη της ΝΔ. Και ποιος τον καθόρισε αυτόν τον αριθμό; Θα σας έλεγα ότι στις τελευταίες προηγούμενες αναμετρήσεις για τις ευρωεκλογές ήταν 3,5 μονάδες. Εγώ θέλω μία καθαρή νίκη ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολιτική αλλαγή. Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αλαζονεία με αφορμή τη δήλωση του ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο περίπτωση να χάσει τις εκλογές και σε απάντηση όσων είπε ο πρωθυπουργός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης του κάνει πολιτικά δώρα με τη στάση του ανέφερε «του επιφυλάσσω ένα καλό δώρο το βράδυ των εκλογών. Θα ήθελα να τον στείλω πραγματικά σε μία μόνιμη ξεκούραση».
Σε διαστρέβλωση των λεγομένων του από «τη μονταζιέρα του Μαξίμου» και το «επικοινωνιακό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» απέδωσε το θέμα με το επταήμερο ο πρόεδρος της ΝΔ. Στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε πως «όλοι οι συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί τι είπα στην συνέντευξη Τύπου και πως το διαστρέβλωσε η “μονταζιέρα” του Μαξίμου. Το πρώτο ζήτημα είναι το πόσο χαμηλά θα πέσει ο κ. Τσίπρας ώστε να μην λέει πια ο ίδιος ψέματα αλλά να βάζει ψέματα στο στόμα των άλλων. Αυτό που έγινε με την συνέντευξη Τύπου που έδωσα είναι πρωτοφανές». Εξήγησε πως αναφέρθηκε στο μοντέλο που ακολουθείται στην εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, την οποία είχε επισκεφθεί και ο πρωθυπουργός παλιότερα. Επισήμανε πως «πέρασα 1,5 ώρα συνομιλώντας με το συνδικάτο για να μπορέσω να καταλάβω ποιο είναι το πλαίσιο όπου μία σύμβαση σε επίπεδο επιχείρησης μπορεί να αποβεί προς όφελος της επιχείρησης και των εργαζομένων. Επειδή θέλουμε επενδύσεις σαν της Παπαστράτος. Πόση υποκρισία του κ. Τσίπρα; Εγώ φωτογράφισα ξεκάθαρα αυτή την επένδυση. Για να έρθει ο ίδιος να διαστρεβλώσει με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο αυτά που είπα. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος πανικός στα υπόγεια του Μαξίμου».
«Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις σαν τον Παπαστράτο στην Ελλάδα. Και αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω ότι οι σημερινές εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να επιμερίζουν με δίκαιο τρόπο το κέρδος. Θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στο επιχειρησιακό κέρδος. Το κράτος μπορεί να δώσει φορολογικά κίνητρα στην διανομή των κερδών στους εργαζόμενους. Να δώσει κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να δίνουν μετοχές στους εργαζόμενους. Η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως εάν δεν υπήρχε το μοντέλο της επταήμερης λειτουργίας με κυλιόμενο ωράριο και πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους η πολυεθνική δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτή τη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το νόμο για πρόστιμο 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία.
«Εκτιμώ πως θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το 2020. Γιατί κάνω το σχέδιο μου με τον προϋπολογισμό του 2020. Θα υπάρχει χώρος για να προχωρήσουμε άμεσα στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% και τον φόρο προς τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός διετίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην λεγόμενη 13η σύνταξη που θα δοθεί στις 20 Μαΐου είπε πως «ο κ. Τσίπρας έρχεται και μοιράζει επιδόματα στους συνταξιούχους την ώρα που εκκρεμούν χιλιάδες συντάξεις» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και για τον πολιτικό χρόνο που δίνει την παροχή. Είπε χαρακτηριστικά «αν αυτό που ψηφίζουμε ήταν η 13η σύνταξη τότε το κόστος θα ήταν στα 2,2 δισ. Ο κ. Τσίπρας δίνει 800 εκατ. άρα δεν μπορεί να βαπτίζει αυτό το επίδομα 13η σύνταξη… Παίρνει το επίδομα του Δεκεμβρίου και το δίνει πέντε ημέρες πριν τις εκλογές. Αν αυτό είναι κάτι που εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες των συνταξιούχων ή γίνεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους αυτό ας το κρίνουν οι πολίτες».
Είπε πως αν «το άντεχε η ελληνική οικονομία θα το δίναμε», αλλά με ρυθμούς 2% δεν αντέχει. Στόχος της ΝΔ είναι να τρέχει η οικονομία με ρυθμούς 4% ανέφερε, ώστε να υπάρχει «ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των πιο αδύναμων συνταξιούχων».
«Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Ξέρω ότι θα βγουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την υγεία. Εμένα με ενδιαφέρει το παρεχόμενο αποτέλεσμα. Το δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκην κρατικό. Εμένα με ενδιαφέρει η υγεία να είναι δημόσια», πε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.
Είπε πως η ιδιωτική εταιρεία θα μπορεί να δίνει μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που θα εργάζονται εκεί, ανάλογα με την απόδοσή τους. Έφερε ως παράδειγμα ένα ακτινοδιαγνωστικό κέντρο και πρόσθεσε ότι «το κράτος δεν θα αγοράζει πλέον μηχανήματα αλλά υπηρεσίες, δηλαδή αριθμό εξετάσεων. Είναι κάτι που γίνεται στη Γαλλία, στη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία. Επειδή θα σπεύσουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ότι αυτές είναι νεοφιλελεύθερες απόψεις θα τους πω ότι γίνονται παντού στον κόσμο και σε χώρες κατ’ εξοχήν σοσιαλδημοκρατικές, όπως οι σκανδιναβικές χώρες».
Για την Παιδεία ανέφερε πως «τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν τα ίδια τον πρώτο λόγο για τα ζητήματα της εσωτερικής λειτουργίας τους και τον αριθμό των εισακτέων. Ο διευθυντής του σχολείου πρέπει να έχει περιθώρια μεγαλύτερης αυτονομίας στο πως θα λειτουργήσει το σχολείο του. Να επιλέξουμε σωστά τους διευθυντές των σχολείων. Σε πρώτη φάση θα αξιολογήσουμε τους διευθυντές και τις σχολικές μονάδες». Μίλησε για αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των διευθυντών, καθώς και παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας.
Για το Δημόσιο είπε πως «έχω ψηφίσει νόμο για την μη κομματική επιλογή γενικών διευθυντών. Και πράγματι πιστεύω ότι ο γενικός διευθυντής θα πρέπει να επιλέγεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και θα πρέπει να είναι οι καλύτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Το είχα νομοθετήσει. Ουδέποτε εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφορικά με τους διορισμούς πολιτευτών σε θέσεις ευθύνης τόνισε πως «νομίζω ότι θα εκπλαγούν δυσάρεστα όσοι περιμένουν μία θέση επειδή απλά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην παράταξη. Δεν μπορούμε να διορίζουμε διοικητές νοσοκομείων αποτυχημένους βουλευτές».
Για την πολιτική προστασία είπε πως έχει ήδη έτοιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης και πως «έχω εντοπίσει ποιος θα είναι γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει πολύ γρήγορα να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να οικοδομήσουμε από την αρχή έναν μηχανισμό που είναι διαλυμένος». Συμπλήρωσε πως «υπάρχουν καμιά πενηνταριά οικισμοί μέσα σε δάσος που έχουν ομοιότητες με το Μάτι. Έχει ασχοληθεί κανείς να τους χαρτογραφήσει και να ενημερώσει και να επιβλέψει τους δημάρχους από πλευράς πολιτικής προστασίας; Γιατί είμαστε 9 μήνες μετά στο σημείο που βρισκόμαστε πριν την πυρκαγιά στο Μάτι. Δεν μπορούμε συνεχώς να επικαλούμαστε τον Θεό της Ελλάδος».
Επικρίνοντας τον κ. Τσίπρα για πρόσφατες δηλώσεις του για τον χριστιανισμό και την Αριστερά είπε «ο κ. Τσίπρας που έγινε χριστιανός τώρα. Πως τα λέει αυτά τα πράγματα; Πραγματικά αυτά εμένα με ξεπερνούν. Επειδή δεν μπορούμε συνεχώς να στηριζόμαστε στον Θεό της Ελλάδος και το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με σοβαρότητα η μεγάλη μεταρρύθμιση την επόμενη ημέρα είναι η ανασυγκρότηση του κράτους».
«Όταν φτάνουμε στο σημείο να πέφτει το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει ακόμα όχι ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά ενόψει των εθνικών εκλογών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας ανησυχίες για το προεκλογικό κλίμα. Υπογράμμισε πως «η υποβάθμιση του δημόσιου διαλόγου έχει ονοματεπώνυμο. Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει τη λάσπη. Συναντήθηκα κατ’ ιδίαν με τον κ. Τσίπρα και του είπα: Εσύ θα διαλέξεις πως θα πάμε στις εκλογές. Αν θα κάνουμε μία πολιτική αντιπαράθεση. Αν θα αφήσουμε έξω από την αντιπαράθεση οικογένειες, γυναίκες και παιδιά ή αν θα καταφύγεις στη λάσπη. Αιφνιδιάστηκε στη Βουλή επειδή αντέδρασα. Έκανα παρά πολύ καλά και θα έκανα ακριβώς το ίδιο», είπε. Πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός του μίλησε με αγοραίο τρόπο στη Βουλή, ενώ σημείωσε πως «δεν θα ήθελα οι συζητήσεις στη Βουλή να είναι αντιπαραθέσεις σε αυτό το επίπεδο», κάτι που- όπως πρόσθεσε- φάνηκε στην αντιπαράθεση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Για τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα είπε «εμείς κάναμε κριτική στον κ. Τσίπρα για το κότερο από τη στιγμή που μάθαμε ότι πράγματι ο κ. Τσίπρας ήταν στο κότερο. Μίλησα μία ώρα στη Βουλή αφιέρωσα δύο λεπτά στο κότερο. Αλλά τι θέλετε να μην το σχολιάσουμε; Η πολιτική αφορά τον χαρακτήρα και το ήθος όσων πολιτεύονται. Η δημόσια συμπεριφορά μας είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό που οι πολίτες μπορούν να μας κρίνουν. Όταν ο πρωθυπουργός κάνει τα αντίθετα από αυτά που λέει δείχνει τον χαρακτήρα του». Μίλησε για αφόρητη υποκρισία του κ. Τσίπρα «ενός ανθρώπου που έκανε καριέρα κατηγορώντας την ελίτ. Είναι βαθιά υποκριτικό και καταλαβαίνω τον πανικό του κ. Τσίπρα γιατί του ακυρώνει όλη αυτή την ρητορική περί λαού και ελίτ. Είναι δημόσια πληροφορία οι διακοπές του πρωθυπουργού. Εδώ δεν το γνωρίζαμε γιατί ο κ. Τσίπρας ήθελε να το κρύψει. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που επέλεξε να κάνει διακοπές κρυφά σε σκάφος 25 ημέρες μετά το Μάτι. Υπάρχει κώδικας δεοντολογίας της κυβέρνησης που λέει ότι παροχές σε είδος δεν μπορούν να ξεπερνάνε τα 200 ευρώ. Αυτές οι διακοπές κοστολογούνται χιλιάδες ευρώ. Οι υπουργοί μου θα συμμορφώνονται με τον κώδικα δεοντολογίας, όπως έχει θεσπιστεί από την σημερινή κυβέρνηση. Όλα τα άλλα είναι υποκρισίες».
Για τις διακοπές που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πως ήταν πάντα γνωστές και πως ο Καραμανλής δεν κατήγγειλε τους πλούσιους και τις ελίτ.
«Οι συμπεριφορές της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει μία κόκκινη γραμμή, εάν κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, εφόσον αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Θα πρέπει η Ε.Ε. να προβεί σε πιο χειροπιαστά αντίποινα, γι’ αυτό μίλησα για κυρώσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας για την ασφάλεια των πολιτών και για τα Εξάρχεια είπε: «Θα το θέσω ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και θα ακολουθήσω ό,τι μου πουν οι ειδικοί. Δεν αρκεί μόνο να καθαρίσουν τα Εξάρχεια». Μίλησε για μια μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή και πρόσθεσε «θα είναι μία μεγάλης κλίμακας αστική παρέμβαση γύρω από το Αρχαιολογικό μουσείο».
Μίλησε για «μηδενική ανοχή στη βία και στη βία χαμηλής έντασης». «Η απόσταση που χωρίζει μία μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή. Υπάρχει ένα ορατό νήμα που συνδέει αυτή την δράση την δήθεν αντιεξουσιαστική με την σκληρή τρομοκρατία. Η αστυνομία θα πρέπει να αφεθεί να κάνει την δουλειά της, αλλά και να στηριχθεί», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.