Κυριάκος Πιερρακάκης στο Business Monitor: Η σύγχρονη εκπαίδευση χρειάζεται σωστή στρατηγική
- 23/10/2023, 15:36
- SHARE
Για το νέο του χαρτοφυλάκιο, τις προκλήσεις και τις τομές που θα προωθήσει μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην αποκλειστική του συνέντευξη στον Τάσο Ζάχο και την εκπομπή Business Monitor, το νέο επιχειρηματικό τηλεοπτικό μαγκαζίνο προβάλλεται στο One Channel κάθε Κυριακή στις 20.00.
Αρχικά ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι δεν τον ενοχλεί ο όρος «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Παιδείας. «Ο ηλεκτρισμός εκ των πραγμάτων εξηλεκτρίζει. Και νομίζω ότι εδώ στόχος είναι περίπου αυτός, να δώσουμε ενέργεια σε μια σειρά από αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν», τόνισε, ενώ αναφορικά με τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν υπογράμμισε, -όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-, την «άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση». «Ο στόχος μας είναι γενικά να πολλαπλασιάσουμε τη συνθήκη ελευθερίας της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μας δίνεται η δυνατότητα, να μπορέσουμε να φέρουμε ξένα παραρτήματα πανεπιστημίων στη χώρα μας, τα οποία θα λειτουργήσουν με βάση και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Υπάρχει όμως και η διάσταση του να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε το δημόσιο σύστημα, τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια από τον βραχνά της περιττής γραφειοκρατίας και των διαδικασιών που τα ταλαιπωρούν πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά.
«Θεμελιώδες ερώτημα η τεχνητή νοημοσύνη»
Σε ότι έχει να κάνει με την γενιά Ζ -στην οποία ήταν αφιερωμένη η 2ηεκπομπή του Business Monitor- και εάν το σύστημα εκπαίδευσης είναι έτοιμο γι’ αυτήν, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι κάθε γενιά τεχνολογικά είναι πιο προηγμένη από την προηγούμενη. «Προχωράνε τα πράγματα μέσα στον χρόνο και η κάθε γενιά βιώνει τις δικές της τεχνολογικές αλλαγές, τις δικές της τεχνολογικές επαναστάσεις. Το θεμελιώδες ερώτημα θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνοντας μέσα στη ζωή μας, (το ChatGPT και τα ανάλογα εργαλεία), πώς θα έρθουν να επικουρήσουν τη μαθησιακή διαδικασία, πώς θα έρθουν να βοηθήσουν το μαθητή και τον δάσκαλο στην όλη διαδικασία».
«Τα πρόσωπα μας καθορίζουν»
Εν συνεχεία, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ευθύνη που νιώθει απέναντι στους δασκάλους και τους καθηγητές: «Αυτοί μας καθορίζουν για όλη μας τη ζωή. Υπάρχει ένα ρητό του Ουμπέρτο Έκο από το “Εκκρεμές του Φουκώ”, που λέει ότι γινόμαστε αυτό που οι γονείς μας, μάς διδάσκουν όταν δεν προσπαθούν να μας διδάξουν. Παράλληλα μίλησε και για τις προσωπικές του εμπειρίες, από τα εκπαιδευτικά συστήματα, από τα οποία ο ίδιος πέρασε και στάθηκε στον δάσκαλο αγγλικών του, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να αγαπήσει τη λογοτεχνία.
Σε ερώτημα του Τάσου Ζάχου σχετικά με το χάσμα του εταιρικού κόσμου με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αδυναμία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε ότι έχει γεφυρωθεί σε μεγάλο βαθμό. «Η έννοια της επιχειρηματικότητας ήταν λίγο ενοχοποιημένη». «Μέσα από την κρίση και από την ανάπτυξη της start-up κουλτούρας και πολλών επιτυχημένων νέων εταιρειών που αναδύθηκαν, τα πρότυπα αυτά άλλαξαν και με την ώσμωση με τον διεθνή παράγοντα. Έτσι πλέον θα έλεγα ότι η σύνδεση γίνεται ολοένα και πιο οργανική».
«Τεράστιες δυνατότητες»
«Σε πάρα πολλά πράγματα σε αυτή τη χώρα έχουμε το hardware και δεν έχουμε το software, έχουμε την πρώτη ύλη, έχουμε την υποδομή και έχουμε τους μη σωστούς κανόνες του παιχνιδιού για να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στο πεδίο», είπε στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «Αν δει κανείς την ποιότητα των Ελλήνων καθηγητών, των μελών ΔΕΠ είναι τεράστια. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Τι δεν έχουμε, το οποίο είναι αντάξιο αυτής της δυνατότητας; Τη σωστή στρατηγική, τους σωστούς κανόνες του παιχνιδιού».
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Ζάχου σχετικά με το τί είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο για το μέλλον των παιδιών μας, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι είναι πολλά, ωστόσο, όπως είπε, «αν πρέπει ο καθένας μας να προσπαθήσει να κατακτήσει κάτι γενικά για τα παιδιά του, θα ακουστεί απλουστευτικό, αλλά νομίζω ότι είναι θεμελιώδες και δεν είναι άλλο από το να είναι ευτυχισμένα». «Η ουσία είναι να μπορεί το σχολείο, να μπορεί η οικογένεια να βγάζει ευτυχισμένα και χαρούμενα παιδιά. Το καθένα να βρει το δρόμο του με τον τρόπο που το ολοκληρώνει το ίδιο. Να μπορούν να πειραματιστούν, να δουν και να εξοικειωθούν με διαφορετικά πράγματα», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Δείτε ολόκληρο το δεύτερο επεισόδιο του Business Monitor:
Business Monitor. Με την Αναστασία Παρετζόγλου και τον Τάσο Ζάχο.
Αρχισυνταξία: Βασίλης Σαμούρκας.
Δημοσιογραφική Ομάδα: Μαρία Ακριβού, Ιωάννα Θωμά, Αλεξάνδρα Γκίτση.
Εκτέλεση Παραγωγής & Μedia Consulting: Danezis Stories.