Κυριάκος Πιερρακάκης στο CEO Initiative 2020: Το 5G θα έρθει στην Ελλάδα στις αρχές του 2021
- 26/11/2020, 14:09
- SHARE
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αναδιαμορφώνει κλάδους και αλυσίδες αξίας, τις επιστημονικές ανακαλύψεις, την ανθρώπινη εμπλοκή, ακόμη και την εθνική οικονομική ισχύ, με πρωτοφανή ταχύτητα και σε εξίσου πρωτοφανή κλίμακα. Ωστόσο, παρόλο που το δυναμικό των τεχνολογιών όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο των πραγμάτων για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων είναι τεράστιο, δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναλύει στον Τάσο Ζάχο Editor in Chief του Fortune Greece του βασικούς τεχνολογικούς enablers που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την επιτάχυνση της καινοτομίας.
Ξεκινώντας τη συζήτηση ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η χώρα έχει συντελέσει μεγάλη πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι το οποίο αντανακλάται σε εκθέσεις διεθνών θεσμών.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αλλαγή που απαιτείται, τόσο στα συστήματα, όσο, κυρίως, στην κουλτούρα, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έρθει με την τριβή, με τα μηνύματα, με την καθημερινή πρακτική. «Το gov.gr θα γίνει εφαρμογή στα κινητά μας πριν το πέρας αυτής της χρονιάς. Η Ελλάδα θα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που θα έχει βάλει σε εφαρμογή στο κινητό τις βασικές κρατικές υπηρεσίες».
Σχετικά με την έλευση του 5G, ο υπουργός δήλωσε ότι «στα μεγάλα αστικά κέντρα θα δούμε 5G στις αρχές του πρώτου τριμήνου, κι αυτό το λέω κάθετα».
«Το 5G σημαίνει πολλαπλάσιες ταχύτητες», υπογράμμισε ο υπουργός «αλλά το κυριότερο είναι ότι θα επιτρέψει νέες εφαρμογές που ούτε καν έχουμε φανταστεί». «Ο στόχος μας σαν χώρα είναι να μην είμαστε ουραγοί σε αυτό το νέο τεχνολογικό εργαλείο του 5G, αλλά να πρωτοπορήσουμε, να βγούμε μπροστά».
Ο υπουργός ανέφερε πως αν τα κάνουμε όλα σωστά, είναι δυνατό μέσα σε μια δεκαετία «να έχουμε γεννήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας και νέα αξία πάνω από 12 δισ. ευρώ». Άλλωστε, όπως σημείωσε και ο ίδιος ο υπουργός, οι μεγάλες startup επιχειρήσεις δεν έχουν γεννηθεί όλες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το skype γεννήθηκε στην Εσθονία, το spotify γεννήθηκε στη Σουηδία. «Το ίδιο θέλουμε να πετύχουμε κι εδώ».
«Θέλουμε η χώρα να γίνει φυτώριο startup επιχειρήσεων. Έχουμε τα μυαλά, έχουμε τις δυνατότητες, αλλά έχουμε και εμπόδια που δεν έχουν επιτρέψει να δοθεί η απαραίτητη ώθηση. Είναι αυταπόδεικτη η αξία των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Μειώνουν τις ανισότητες, βοηθούν κόσμο που έχει δυσκολίες μετακίνησης, βοηθούν τον Απόδημο Έλληνα. Και συνιστούν ένα πεδίο όπου μπορούν να δημιουργηθούν συναινέσεις», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.
Δείτε το βίντεο: