Κυριάκος Πιερρακάκης στο Fortune Exclusive Event: Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η μεγαλύτερη υποδομή της χώρας
- 28/07/2021, 12:21
- SHARE
Το “παρών” στην εκδήλωση για τη βράβευση των Πιο Αξιοθαύμαστων Εταιρειών στην Ελλάδα την Πέμπτη 22 Ιουλίου στο FOUR SEASONS ASTIR PALACE ATHENS έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το event που διοργάνωσε το Fortune Greece έγινε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έρευνας εταιρικής φήμης στην Ελλάδα, η οποία και φέτος ανέδειξε τις 20 Most Admired Companies, με την αγορά να συμμετέχει μαζικά.
Ο κ. Πιερρακάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στις διαδικασίες που έπρεπε να ανασχεδιαστούν και στον ρόλο της πανδημίας.
«Ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών, ήταν ο κεντρικός στόχος τον οποίο αυτή η κυβέρνηση έθεσε από το 2019. Στην αρχή είμαι βέβαιος ότι πάρα πολλοί αντιλήφθηκαν αυτόν τον στόχο ως μακρόπνοο ή ως κάτι που θα συνιστούσε σύνθημα. Βήμα-βήμα, όμως, κάθε μικρή αλλαγή ήρθε να θεμελιώσει ότι καταρχήν το πρότζεκτ αυτό είναι απολύτως εφικτό και είχε σχεδιασθεί. Αλλά ξέρετε υπάρχει το ρητό του Μάικ Τάισον, το οποίο λέει ότι όλοι έχουν ένα σχέδιο μέχρι να φάνε τη μπουνιά στο στόμα, και η μπουνιά αν θέλετε εδώ πέρα ήταν η πανδημία. Ήταν η αλλαγή του σχεδίου και άρα η αναπροσαρμογή που έπρεπε να υπάρξει. Ο Μάικ Τάισον είναι μεγάλος φιλόσοφος, μπόρεσε και διέκρινε τον πυρήνα αυτού που έπρεπε να κάνουμε. Ουσιαστικά εμείς πήραμε μια υφιστάμενη στρατηγική και τη μετατρέψαμε σε εργαλείο καταπολέμησης του ιού. Ξέραμε ότι κάθε διαδικασία που ψηφιοποιούμε ουσιαστικά είναι μείον μία αλληλεπίδραση με κάποιον, κι άρα κι ένα εργαλείο σε όλη αυτή τη μάχη. Ξεκινήσαμε με το gov.gr, που ήταν η κεντρική μας στρατηγική, κωδικοποιήσαμε τις υπηρεσίες τις οποίες το δημόσιο παρέχει ψηφιακά, ήταν 501 την πρώτη ημέρα, πολλές δεν τις ξέραμε καν, ήταν στα διάφορα site όλων των υπουργείων ή των οργανισμών, και τώρα, 16 μήνες μετά, έχουμε 1.200 υπηρεσίες. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, 150 εκατομμύρια επισκέψεις πολιτών στα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών δεν συνέβησαν λόγω του gov.gr και των άλλων ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτή είναι μόνο η αρχή».
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε σε άλλα θετικά παράδειγμα, τα οποία η χώρα μας προσπάθησε να μιμηθεί και να μάθει από αυτά.
«Ξέραμε ότι η Εσθονία είναι μια πυξίδα και ότι δεν μπορούσαμε να την αντιγράψουμε. Η Εσθονία είναι ένα μικρό κράτος με πολύ μικρότερο πληθυσμό από μας. Ξαναχτίστηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, χτίστηκε σωστά εξαρχής, έχουν ένα από τα ισχυρότερα συστήματα ταυτοποίησης στον κόσμο, μια ταυτότητα-κλειδί για τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα και για τις αλληλεπιδράσεις. Είδαμε τι κάνανε οι Βρετανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιο πολύ απ’ αυτούς θα σας έλεγα ότι εμπνευστήκαμε, και είδαμε τι κάνουν πολλά άλλα κράτη, και ήταν η επωνυμία αν θέλετε, η φήμη αυτών των ψηφιακών υπηρεσιών που μετρούσε. Ξέραμε ότι εμείς ξεκινούσαμε από μία θέση όχι πλεονεκτική – είναι ο πιο ευγενής χαρακτηρισμός που θα μπορούσα να κάνω. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με δεδομένες τις ανάγκες της πανδημίας, ξέραμε ότι όπως στις επιχειρήσεις σας έπρεπε να θεμελιώσετε αυτό που λέμε business continuity (συνέχιση των υπηρεσιών), το κράτος έπρεπε επίσης να συνεχίσει κι αυτό να παρέχει υπηρεσίες, να έχει government continuity. Και έτσι προβήκαμε σε όλες αυτές τις αλλαγές».
Αναφερόμενος στη διαδικασία των εμβολιασμών, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα εμβολιασμού στον κόσμο.
«Συστημικά μιλώντας, στον τρόπο που κλείνουμε τα ραντεβού – αυτή είναι η ειλικρινής αποτύπωση – κι αυτό συνέβη χάρη στο πάθος, το μεράκι και τη γνώση δεκάδων ή και εκατοντάδων Ελλήνων μηχανικών πληροφορικής, οι οποίοι για δύο μήνες – για να το πω πολύ απλά – δεν πήγαν στο σπίτι τους. Ενίοτε κοιμήθηκαν και στο σχετικό υπουργείο. Είχαν δέσμευση και πάθος γι’ αυτό που έπρεπε να υλοποιήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Και κρίθηκαν γι’ αυτό. Και σε άλλα πράγματα, σε σχέση με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, σε σχέση με μια συνολική μετάβαση που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, βήμα-βήμα καλύπτουμε τα κενά. Δεν υπάρχει καλύτερη αντανάκλαση των κενών από το θέμα των συντάξεων. Μια χώρα η οποία έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τις συντάξεις, αλλά δεν έχει το πληροφοριακό σύστημα για να ξέρει πόσα πρέπει να δώσει σε ποιον. Κι αυτό είναι κάτι που μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα απ’ όλες τις αλλαγές που κάνουμε πολύ γρήγορα θα έχει θεραπευθεί» σημείωσε σχετικά.
Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο μέλλον και στον ρόλο που θα παίξει ο ανθρώπινος παράγοντας για την μεγάλες αλλαγές που έρχονται.
«Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι, κι αυτή τη φορά είναι απολύτως αυτονόητο ότι θα πράξουμε το σωστό. Οφείλουμε να το κάνουμε, έχουμε κάθε δυνατότητα. Για να χρησιμοποιήσω μια αναλογία από τον χώρο της πληροφορικής, είχαμε και έχουμε το hardware, και μας έλειπε το software. Το software λοιπόν νομίζω ότι σταδιακά έχουμε αρχίσει να το βρίσκουμε. Είναι οι σωστοί κανόνες του παιχνιδιού, είναι οι σωστές ομάδες, η καλή στρατηγική, και πάνω απ’ όλα είναι η πίστη στον εαυτό μας, ότι είναι απολύτως εφικτό να γίνει. Γιατί μιας και μιλάμε για φήμη, θυμάμαι από την προηγούμενη ιδιότητά μου ότι κοιτούσαμε στη διαΝΕΟσις που ήμουν διευθυντής ερευνών άλλες χώρες και το τι πετυχαίνουν, και βλέπαμε τι έχει πετύχει το Ισραήλ στην κυβερνοασφάλεια, τι έχει πετύχει η Εσθονία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η Φιλανδία στο σύστημα παιδείας, κι εδώ υπήρχε πάντα το ερώτημα: Δίπλα από τη λέξη Ελλάδα, ποια είναι η λέξη; Τι μπορεί να μπει δίπλα; Ενώ υπάρχουν τόσες δυνατότητες, οι οποίες δεν αντανακλώνται μόνο στο υπέροχο τοπίο που βρίσκεται πίσω σας, κατά βάση αντανακλώνται σε σας. Αντανακλώνται στις μεγάλες δυνατότητες που έχουν οι εταιρείες μας, οι άνθρωποί μας. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η μεγαλύτερη υποδομή της χώρας και πρέπει να απελευθερώσει τις δυνατότητές του. Είναι απολύτως εφικτό να γίνει και το λέω με πλήρη αισιοδοξία, όχι σκεπτόμενος το ρητό του Τσόρτσιλ που έλεγε «είμαι αισιόδοξος γιατί δεν έχει νόημα να είμαι και τίποτε άλλο». Είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε κάθε λόγο για να είμαστε».