«Κυρίαρχη δημοκρατία» κήρυξαν το Ντονέτσκ οι ρωσόφιλοι διαδηλωτές
- 07/04/2014, 17:45
- SHARE
«Οι εχθροί της Ουκρανίας εφαρμόζουν το κριμαϊκό σενάριο», δηλώνει ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ, ενώ ο ΟΑΣΕ αναφέρει χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα.
«Κηρύσσω τη δημιουργία του κυρίαρχου κράτους της λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Αυτήν ακριβώς τη φράση φαίνεται να λέει Ρωσόφιλος ακτιβιστής σε συνέλευση των διαδηλωτών στην ουκρανική πόλη, το οποίο αναρτήθηκε στο Ίντερνετ και είναι ενδεικτικό των αιτημάτων των ρωσόφιλων κατοίκων της πόλης που από χθες έχουν καταλάβει το κτίριο της τοπικής διοίκησης, απαιτώντας την ένταξη της περιφέρειάς τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την περιφερειακή κυριαρχία τους πριν από τις 11 Μαΐου.
Διαδηλωτές πήραν χθες επίσης τον έλεγχο του κτιρίου της τοπικής διοίκησης στο Χάρκοβο, αλλά και στην πόλη Λουγκάνσκ, πάντα στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.
Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου έστειλε τη νύκτα στο Ντονέτσκ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας», μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων», είπε ακόμη ο Αρσένι Γιατσενιούκ.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. «Έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα και μάλιστα όχι στις θέσεις ή τις φρουρές που είναι φυσιολογικές σε καιρό ειρήνης», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Μπέιρ μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε ο 57μελής ΟΑΣΕ για να συζητήσει το θέμα.
Στο μεταξύ, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε τηλεοπτική έκκλησή του προς το λαό, δήλωσε πως οι ενέργειες που γίνονται σε τρεις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δείχνουν πως οι εχθροί της Ουκρανίας «εφαρμόζουν το κριμαϊκό σενάριο» — μια αναφορά στην κατάληψη της χερσονήσου από τους φιλορώσους και στην προσάρτησή της από τη Ρωσία. «Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Τουρτσίνοφ και προειδοποίησε πως η κυβέρνηση θα λάβει «αντιτρομοκρατικά μέτρα» κατά όσων αυτονομιστών έχουν πάρει τα όπλα.
Από το Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου της Καγκελαρίου Μέρκελ ότι «ανησυχεί πολύ» για τα γεγονότα που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην ανατολική Ουκρανία, με την κατάληψη κρατικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως θα συνεργασθεί με το νέο Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν για να εξασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ουκρανία θα εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατόν.
Αυξάνει την αντιδυτική ρητορική ο Πούτιν
Στη γειτονική Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB να δράσει κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που χρησιμοποιούνται για «καταστροφικούς σκοπούς» απέναντι στην κρατική εξουσία, ώστε να αποφευχθεί στην Ρωσία το σενάριο που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
«Η ρωσική νομοθεσία συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν οι μκο να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους με ελεύθερο και διαφανή τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χρησιμοποιηθούν για καταστροφικούς σκοπούς, όπως συνέβη στην Ουκρανία»,είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με επικεφαλής της FSB.
«Δομές νεοναζί, εθνικιστών και μαχητών, που έγιναν η κύρια δύναμη κρούσης του αντισυνταγματικού πραξικοπήματος, χρηματοδοτήθηκαν ευρέως από το εξωτερικό μέσω ΜΚΟ στην Ουκρανία», ανέφερε ο Πούτιν που έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι η Δύση υποστήριξε τις διαδηλώσεις στο Κίεβο οι οποίες ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ότι προσυπέγραψε τις μηχανορραφίες των υπερεθνικιστών εξτρεμιστών στο Κίεβο. Η Δύση έχει απορρίψει αυτές τις κατηγορίες.
«Πρέπει να κάνουμε σαφώς τον διαχωρισμό μεταξύ της νόμιμης δραστηριότητας της αντιπολίτευσης, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική χώρα, και στον εξτρεμισμό, ο οποίος οικοδομείται στηριζόμενος στο μίσος, υποκινώντας τον εθνικό και τον διεθνή διχασμό και αψηφώντας τον νόμο και το Σύνταγμα», επεσήμανε ο Πούτιν.
Από το 2012 που επέστρεψε στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν ενίσχυσε τον έλεγχο των ΜΚΟ με έναν νόμο, ο οποίος υποχρεώνει αυτές που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση και έχουν μια πολιτική δραστηριότητα να καταχωρούνται και να παρουσιάζονται ως «πράκτορες του εξωτερικού». Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι το 2013 αποκαλύφθηκαν 46 στελέχη που εργάζονταν για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και 258 πράκτορες, χάρη στη δουλειά των οργάνων ασφαλείας της Ρωσίας.
Διαβάστε ακόμη:
Επιστρέφει η ένταση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας
Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε Ουκρανό αξιωματικό
Αναδρομικά ζητά 11,4 δισ. δολάρια η Gazprom από την Ουκρανία