Κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας επέβαλαν οι ΗΠΑ
- 29/01/2019, 09:44
- SHARE
Πρόκειται για το σκληρότερο οικονομικό μέτρο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα. Τι απαντά ο Μαδούρο.
Σαρωτικές κυρώσεις ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, επέβαλε η Ουάσινγκτον.
Πρόκειται για το σκληρότερο οικονομικό μέτρο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής ενάντια στον πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.
Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν εν προκειμένω για να σφίξει περισσότερο ο κλοιός της πίεσης στον Μαδούρο και προς επίδειξη της αμερικανικής στήριξης στον Χουάν Γκουαϊδό, τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.
«Συνεχίζουμε να εκθέτουμε τη διαφθορά του Μαδούρο και των φίλων του και η σημερινή ενέργεια διασφαλίζει ότι δεν μπορούν πλέον να λεηλατούν τα περιουσιακά στοιχεία του Βενεζουελανού λαού» δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι κυρώσεις στην PDVSA στοχεύουν να αποτρέψουν την κυβέρνηση Μαδούρο από το να μεταφέρει κεφάλαια από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.
Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε βάλει επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στον ζωτικής σημασίας για τη λατινοαμερικανική χώρα πετρελαϊκό τομέα.
Ο Γκουαϊδό ανέφερε ότι έδωσε εντολή στο Κογκρέσο να ξεκινήσει τη διαδικασία να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στην PDVSA και στην Citgo, θυγατρικής της στις ΗΠΑ.
Τι απαντά ο Μαδούρο
«Έδωσα συγκεκριμένες οδηγίες στον πρόεδρο της PdVSA για να αρχίσει πολιτικές, επιχειρησιακές, εμπορικές και νομικές ενέργειες, ενώπιον των αμερικανικών και διεθνών δικαστηρίων, για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα της Citgo», θυγατρικής του δημόσιου ομίλου που διαθέτει πολλά διυλιστήρια στην αμερικανική επικράτεια, ανέφερε ο Μαδούρο.
«Οι ΗΠΑ (…) αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της κλοπής της Citgo από τη Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος, αφού υποδέχθηκε διπλωμάτες που επέστρεψαν από την Ουάσιγκτον μετά την απόφαση του Μαδούρο να διακόψει τις σχέσεις του Καράκας με τις ΗΠΑ.
Επικοινωνία Γκουαϊδό – Τραμπ
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας κι έχει τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Ναι, συζητήσαμε με τον πρόεδρο (Τραμπ), όπως και με άλλους ηγέτες (κρατών) της περιοχής και του κόσμου», είπε ο Γκουαϊδό, 35 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN en Español.
Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της Βενεζουέλας . Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του μοναδικού θεσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος επιχειρηματολογώντας ότι του το επιτρέπει το Σύνταγμα.
Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: Θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.
«Είχα συζητήσεις όχι μόνο με την αμερικανική κυβέρνηση» αλλά και με τους προέδρους Ιβάν Ντούκε (της Κολομβίας), Σεμπαστιάν Πινιέρα (της Χιλής), Μαουρίσιο Μάκρι (της Αργεντινής), και με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, απαρίθμησε ο Γκουαϊδό.
Μετά την Ουάσινγκτον, πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Γκουαϊδό, ότι στις εκλογές του 2018 που κέρδισε ο Μαδούρο σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν μπορούν κατά συνέπεια να θεωρηθούν έγκυρες.
«Παράνομες οι αμερικανικές κυρώσεις»
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με παράνομη και ανοιχτή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής της λατινικής Αμερικής.
Η Μόσχα αξιολογεί τη επίδραση που θα έχουν οι κυρώσεις στη Ρωσία και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Βενεζουέλα υπο το φως των κυρώσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Εξάλλου και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας είναι παράνομες και πως η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως οι κυρώσεις ισοδυναμούν με απόπειρα των ΗΠΑ να κατάσχουν κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.