Κυβέρνηση: Kαταφεύγει στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων για πληρωμές μέχρι τέλος Ιουνίου
- 16/04/2020, 21:30
- SHARE
Στο «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων καταφεύγει από τώρα και στο εξής η κυβέρνηση, με σκοπό να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες, που προκύπτουν από τη μείωση των εσόδων του Δημοσίου, αλλά και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, υπολογίζεται ότι θα απορροφηθούν 14 από τα 20 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» αυτού για να καλυφθούν οι ανάγκες έως το τέλος Ιουνίου.
Τα 15,7 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε χωριστό «μαξιλάρι», υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δεν θα τα αγγίξουν προς το παρόν, αν και η ίδια πηγή επισήμανε ότι «το μαξιλάρι είναι για τέτοιες περιπτώσεις, μεγάλων κρίσεων».
Τα 20 δισ. ευρώ των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων αποτελούν διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, έσοδα από προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων, καθώς και πρωτογενή πλεονάσματα προηγούμενων ετών. Ως επί το πλείστον, είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν και ένα μέρος τους εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπορικές τράπεζες.
«Μέχρι τον Ιούλιο θα τα βγάλουμε πέρα χωρίς προβλήματα, από κει και πέρα είναι συνάρτηση του τι θα γίνει», σχολίαζε η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη Καθημερινή.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το Μάρτιο δεν έγινε καμία χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των 35 δισ. ευρώ (15 δισ. δάνεια του τρίτου΄Μνημονίου από τον ESM και 20 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος).
Παρά τις συνθήκες, για το μήνα Μάρτιο, τα στοιχεία του προϋπολογισμού, δείχνουν οι απώλειες δεν εκτροχιάστηκαν από τις αναστολές πληρωμών φόρου, ενώ μαζί με τα άλλα έσοδα ( ANFA’s, SMP’s και μέρισμα από την ΤτΕ), οι μηνιαίοι στόχοι του Κρατικού Προϋπολογισμού επιτεύχθηκαν.
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 1,722 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,782 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 595 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 426 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 11,.204 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 64 εκατ. ευρώ ή μόλις 0,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 12,262 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 10 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
Στα 16 δισ.ευρώ κατέβασε το «μαξιλάρι» ασφαλείας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις στον σταθμό Open και Atn1.
Ο υπουργός Ανάπτυξης μάλιστα δήλωσε ότι «δεν έχουμε αγγίξει το μαξιλάρι. Τελεία.» Ερωτηθείς για το «μαξιλαράκι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε αρχικά ότι είναι απόρροια του μνημονίου που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «θετικό» ότι υπάρχει, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει χρησιμοποιήσει. Ξοδεύει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους «και καλό είναι, όσο γίνεται να μην το ακουμπήσουμε διότι θα είναι κακό σήμα για τις αγορές» όπως είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι κριτής για την οικονομική πορεία της χώρας είναι οι αγορές και η χθεσινή έξοδος σε αυτές με το 7ετές ομόλογο απέδειξε ότι η Ελλάδα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών. Τέλος σημείωσε ότι ασφαλώς φέτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά «αλλά, αν είμαστε στο καλό σενάριο και μειώνεται η εξάπλωση του ιού, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει, οι προβλέψεις ότι ο τουρισμός φέτος θα είναι μηδέν θα διαψευστούν διότι αν και παγκοσμίως η πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη, η χώρα μας, από αυτή τη μικρότερη πίτα, λόγω της αξιοπιστίας που έχει κερδίσει η Ελλάδα, θα μπορέσει να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι».
Τσακαλώτος για «μαξιλάρι» και ταμειακά διαθέσιμα: Τα γεγονότα και οι 4 ερωτήσεις
Δύο γεγονότα και τέσσερις ερωτήσεις ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.
Συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε:
Γεγονός 1ο: Όταν λέμε «μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» εννοούμε αυτά που άφησε μείον αυτά που βρήκε. Δηλαδή 37-0. Κάντε τις πράξεις. Αν δεν μας πιστεύετε δείτε να το λέει και ο κ. Σκυλακάκης.
Γεγονός 2ο: Ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών είναι προσωρινός διαχειριστής των χρημάτων του ελληνικού λαού. Δεν διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα. Ως εκ τούτου ελέγχεται και είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί για την χρήση τους.
Ερώτηση 1η:
Θα πείτε επίσημα στον κόσμου που και πόσα είναι τα χρήματά του;
Ερώτηση 2η :
Αφού πειράζετε το μαξιλάρι γιατί δεν δίνετε μισθούς στον κόσμο, τις ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, και το επίδομα στους ευάλωτους που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το επιχείρημα ότι δεν φτάνουν τα λεφτά γιατί μετράμε και τις αναστολές (που θα τα πάρουμε πίσω αργότερα) δεν πείθει κανέναν.
-Γιατί αν προχωρούσατε στις καταβολές που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ οι αναστολές που θα απαιτούνταν θα ήταν σαφώς μικρότερες. Άρα επιλέγετε σκόπιμα ένα λάθος μίγμα πολιτικής που αφήνει τους πολίτες στο τέλος της κρίσης υπερχρεωμένους.
-Αλλά σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το σύνολο των αναστολών, είναι ζήτημα ρευστότητας που μπορεί να καλυφθεί, αν παραστεί η ανάγκη, με άλλα βραχυπρόθεσμα εργαλεία και δεν επηρεάζει την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται και να βυθίζετε την οικονομία σε ύφεση και να αφήνετε τον κόσμο υπερχρεωμένο και να μην ενημερώνετε κανέναν.
Ερώτηση 3η:
Όταν καταθέσατε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην Βουλή γιατί δεν ενημερώσατε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μαξιλάρι; Γιατί γράψατε και υπογράψατε ότι “η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπίζεται από κοινοτική χρηματοδότηση και δανεισμό;” Είπατε ψέματα;
Ερώτηση 4η:
Έχετε έστω και μια υποψία προγράμματος; Που σκοπεύετε να δαπανήσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού; Έχετε κρυφή ατζέντα; Αν όχι, μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε το δικό μας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν πάλι έχετε κρυφή ατζέντα, να την ξεχάσετε.