Η κυβέρνηση παίρνει πίσω την «απειλή» του δημοψηφίσματος
- 10/03/2015, 17:09
- SHARE
Δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος, εξηγούν στα γαλλικά ΜΜΕ ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η φράση «Δημοψήφισμα ή εκλογές» που χρησιμοποίησε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra σαν πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, έχει απασχολήσει τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, υποχρεώνοντας τον υπουργό να εξηγεί στις συνεντεύξεις του την ηθελημένη ή μη παρανόηση του συντάκτη.
Σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό Paris Match, που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, όταν του τέθηκε το ερώτημα εάν σκοπεύει να κάνει δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από το ευρώ, ώστε να αποφασίσουν οι Έλληνες για το μέλλον τους, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε:
«Πρόκειται για μια απεχθή ενέργεια του δημοσιογράφου του Corriere della Serra, ο οποίος παραβρέθηκε σε μια ομιλία μου στη Βιέννη, κατά την οποία εξήγησα αναλυτικά πως για την κυβέρνησή μας δεν τίθεται ζήτημα Grexit. Είναι επιβλαβές και μόνο να το συζητάμε. Στη συνέχεια παραχώρησα συνέντευξη στον εν λόγω δημοσιογράφο, ο οποίος επέμεινε να ρωτά τι θα κάνει η κυβέρνησή μας σε περίπτωση που όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχτούν τις προτάσεις μας. Απάντησα ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και πως υπάρχει πνεύμα συλλογικότητας με το Eurogroup. Επέμενε όμως, έτσι του απάντησα πως στην απίθανη περίπτωση ενός αδιεξόδου, μιας και δεν είμαστε κολλημένοι στις θέσεις μας, μπορούμε να παραιτηθούμε και να διεξάγουμε δημοψήφισμα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις- και το ζήτημα έμεινε εκεί. Ο τίτλος της συνέντευξης μετατράπηκε σε “ο Βαρουφάκης ζητά δημοψήφισμα για το ευρώ”, δηλαδή το αντίθετο από όσα δήλωσα. Έκανα μια μακροσκελή δήλωση για να το διαψεύσω».
Παρόμοιο ερώτημα, με την προσθήκη εάν ήταν ένας τρόπος του Γ. Βαρουφάκη για να δραματοποιήσει την κατάσταση, έθεσε συντάκτης της εφημερίδας «Liberation» στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο.
«Δεν πρόκειται για δραματοποίηση» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε: «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αφορά την εξεύρεση μίας συμφωνίας, κυρίως για το ζήτημα του χρέους. Στην τελική συμφωνία του Φεβρουαρίου με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αποφύγαμε να υποβληθούμε σε έναν νέο εκβιασμό για ακόμη μία φορά.
Τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν λειτουργούμε στο πλαίσιο της λογικής που επικρατούσε μέχρι τώρα: είτε αποδέχεστε τους όρους της λιτότητας, είτε υφίστασθε ξαφνικό θάνατο. Θα πρέπει επομένως να συμβάλουμε στην επικράτηση της θέσης μας, που είναι ο σεβασμός στο μήνυμα της κάλπης».
Σε άλλο ερώτημα, για το τι έχει αλλάξει με τις παραχωρήσεις «σημειολογικής φύσεως» που έγιναν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και δεν μιλάμε πλέον για τρόικα αλλά για θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Πολλοί πιστεύουν ότι καμφθήκαμε και ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Κάνουν λάθος. Αυτό που αλλάζει είναι ότι δεν υποτασσόμαστε πλέον.
Ένα παράδειγμα, η κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκεται ο λαός μας. Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προτείναμε, θα συζητηθούν με τους εταίρους μας. Ο χαρακτήρας τους είναι καθαρά κοινωνικός. (…) Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε από το ζήτημα επαναπρόσληψης περίπου 3.000 υπαλλήλων, οι οποίοι απολύθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση».
«Αυτό που δεν αρέσει σε πολλούς, είναι ότι ενσαρκώνουμε την άρνηση σε πολιτικές, που το μόνο που έκαναν είναι να ενδυναμώσουν τη λιτότητα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.