Κυβέρνηση προς αγρότες: Σημεία σύγκλισης, αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι
- 11/02/2024, 09:57
- SHARE
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ethnos.gr, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης υπενθυμίζει, όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα, ότι «μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταβληθεί περίπου 160 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 290.000 αγρότες, μειώθηκε ο ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μειώθηκε κατά 50% η φορολογία στα κέρδη των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεταιριστικές δομές, ενώ καταργήθηκε και η φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων.
Πάνω από 1 δισ. ευρώ στην τετραετία διατέθηκε για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο σε συνέχεια των δύο προηγούμενων ετών που εφαρμόστηκε το μέτρο με στόχο την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το αυξημένο κόστος, ενώ ανακοινώθηκαν και πέντε νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα».
Και στο «δια ταύτα», εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών, «η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως αφενός δεν είναι ανεξάντλητοι, αφετέρου στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή τους για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, είμαστε ανοιχτοί στον παραγωγικό διάλογο, χωρίς εντάσεις, και αυτό θα αποτυπωθεί με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους του αγροτικού τομέα στην Αθήνα την Τρίτη, όπου θεωρούμε, ότι τουλάχιστον στα θεσμικά ζητήματα υπάρχουν σημεία σύγκλισης».
Σε άλλο θέμα, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο Θ. Κοντογεώργης επισημαίνει ότι «η άρνηση του δικαιώματος γάμου στα ζευγάρια του ίδιου φύλου διαιωνίζει πρακτικές διακρίσεων και επίσης υπονομεύει τις αρχές της ένταξης και της δικαιοσύνης στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται κάθε κοινωνία».
Ενώ σε σχετική ερώτηση για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, αναλύει την κυβερνητική στόχευση τόσο για τα κρατικά όσο και τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Αφενός, «βασική προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Από όλες τις πηγές χρηματοδότησης το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με πάνω από 1 δισ. ευρώ. ενώ υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά 41% από το 2018 μέχρι το 2023. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων μέσα από κοινά προγράμματα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων και τμημάτων του εξωτερικού, τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού για την προώθηση της διεθνοποίησής τους και τη δυνατότητα εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προγράμματα».
Αφετέρου, «η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παρατημάτων Πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, που αποτελεί μια ιστορική εκκρεμότητα για τη χώρα, θα προσελκύσει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης, επενδύσεις, θα συνδράμει στην παραμονή των Ελλήνων φοιτητών στη χώρα και θα ενισχύσει την προώθηση ενός ενεργητικού και δραστήριου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος που θα διέπεται από ένα πλαίσιο υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών».
Ερωτηθείς, τέλος, για τις τρεις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δίνει την εξής απάντηση: «Η κυβέρνηση, πέραν της ψήφισης των καίριων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, στρέφει το ενδιαφέρον της στη βελτίωση της καθημερινότητας ειδικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της καθημερινής εμπειρίας του πολίτη και στα θέματα ασφάλειας και αποτελεσματικής αστυνόμευσης, αφού για εμάς η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και ευημερίας αποτελεί προϋπόθεση για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με ορατά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- «Παράθυρο» Χατζηδάκη για έκτακτο επίδομα το Πάσχα – Μήνυμα στους αγρότες για «μετριοπαθή γραμμή»
- Η νέα πραγματικότητα των γηπέδων: Ταυτοπροσωπία, κάμερες και αυτοματοποιημένες ποινές
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ