Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι…στο Eurogroup
- 24/02/2015, 09:39
- SHARE
Σήμερα η κατάθεση της λίστας των μεταρρυθμίσεων – Τι μέτρα περιλαμβάνει το πρώτο draft.
«Είναι τόσο γενικόλογη, ώστε να επιτρέπει συμφωνία και παράλληλα τόσο γενικόλογη, ώστε να απορριφθεί». Αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων των «θεσμών», που διάβασαν το πρώτο draft, το οποίο έστειλε χθες η κυβέρνηση. Στο εξασέλιδο κείμενο, περιλαμβάνονται περίπου 12 τομείς μεταρρυθμίσεων, μόνο ως προς τις γενικές τους αρχές και όχι με εξειδίκευση ή κοστολόγηση συγκεκριμένων μέτρων.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναδιάρθρωση και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και για τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.
Δεν υπάρχει ο όρος «ρύθμιση 100 δόσεων», αυτή όμως περιγράφεται με γενική αναφορά στην οποία τονίζεται η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να διαχωριστούν από εκείνους που συστηματικά δεν πληρώνουν, ώστε να αποφευχθεί ο «ηθικός κίνδυνος». Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, με τρόπο που δεν θα επηρεάσει δυσμενώς τα κεφάλαια των τραπεζών, αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη, όπως αναφέρεται, ενώ υπάρχει αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Μεγάλο μέρος της ελληνικής επιστολής καταλαμβάνει η αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», ορολογία που χρησιμοποιείται και από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), ενώ χωρίς να υπάρχει ρητή αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ουσιαστικά αυτή συνάγεται από την ειδική παραπομπή στη δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων για διαβούλευση.
Στο κείμενο που έχει περιέλθει σε γνώση μας δεν αναφέρεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν αργά χθες το βράδυ ότι τελικά θα συμπεριληφθεί. Επίσης, γενικόλογη είναι η αναφορά στο ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, χωρίς όμως συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ δεν αναφέρεται η πρόθεση για κατάργηση της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων, που οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ακόμη να μην ακυρώσει ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες, όμως το πλάνο θα επανεξεταστεί με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον.
Δεσμεύεται ακόμη για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, με το Μαξίμου να διευκρινίζει ότι δεν θα πρόκειται για την εργαλειοθήκη, αλλά για μεταρρυθμίσεις που συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Άνχελ Γκουρία, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.
Για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, υπάρχει η δέσμευση για συνέχιση της αξιολόγησης και της κινητικότητας, χωρίς απολύσεις, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στην επαναπρόσληψη των απολυμένων.
Τέλος, υπάρχει ειδική αναφορά σε μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με υλοποίηση του πρώτου πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Το τελικό κείμενο αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να αποσταλεί σήμερα το πρωί, ενώ θα αξιολογηθεί με τηλεδιάσκεψη αρχικά από το EWG, με τη συμμετοχή Λαγκάρντ, Ντράγκι και Μοσκοβισί και στη συνέχεια από το Eurorgoup. Η κυβέρνηση δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη, χωρίς όμως να παραγνωρίζει και τον αστάθμητο παράγοντα, που ακούει στο όνομα…Γερμανία.
Ωστόσο, ακόμη και πηγές των δανειστών, έλεγαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για συζήτηση, που θα είχε ελπίδες να οδηγήσει σε συμφωνία.