«Η κυβέρνηση θεραπεύει αδικίες αλλά δε δίνει αναπτυξιακό προσανατολισμό»
- 11/02/2015, 16:46
- SHARE
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μιλάει στο FortuneGreece.com για το τι περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από την κυβέρνηση.
Του Σωτήρη Δανέζη*
«Το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης θεραπεύει αδικίες, αλλά δεν αποκαλύπτει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό που απαιτείται το αμέσως επόμενο διάστημα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σε συνέντευξη του στο FortuneGreece.com.
Όπως επισημαίνει, το εμπόριο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 220.000 θέσεις εργασίας. Ο κ. Κορκίδης ζητάει από την κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερο στον κοινωνικό διάλογο και στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και να λάβει υπόψη της, τις αναπτυξιακές ανάγκες της αγοράς με στόχο την ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας.
Τέλος αναφέρει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος σαφώς και ανησυχεί για τις εξελίξεις, αλλά ευελπιστεί σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, ώστε να «κλείσει άμεσα και αμοιβαία μια συμφωνία εντός Ευρωζώνης».
Ποια είναι η κατάσταση για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα;
Σήμερα στην Ελλάδα, οι περίπου 280.000 εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούν 624.500 άτομα, καλύπτοντας έτσι το 17,6% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία. Κατά την περίοδο της κρίσης (2008/2014), το εμπόριο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε απώλεια 100.000 και πλέον εμπορικών επιχειρήσεων και περίπου 220.000 θέσεων εργασίας. Κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου είναι το μεγάλο πλήθος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνεχώς εντεινόμενες συνθήκες ανταγωνισμού και συρρίκνωσης της κατανάλωσης. Το εμπόριο, ένα κατεξοχήν ανοιχτό επάγγελμα, χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με τις κινήσεις της αγοράς, την άμεση διάδραση με τους καταναλωτές και το μεγάλο ρίσκο που καλείται να αναλάβει και να διαχειριστεί ο Έλληνας ΜμΕ επιχειρηματίας. Ως εκ τούτου, η αφετηρία κάθε πολιτικής για το εμπόριο πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτήν την πραγματικότητα.
Ποιες είναι οι θέσεις-προτάσεις σας, στις οποίες πρέπει να σταθεί η νέα κυβέρνηση για να δοθεί ώθηση στο ελληνικό εμπόριο, την ανάπτυξη και την απασχόληση;
Η επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναλειτουργίας της αγοράς μετά από δύο μήνες αδράνειας, είναι το βασικό ζητούμενο για τους επόμενους μήνες και βασική στόχευση οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου για την οικονομία. Η ΕΣΕΕ ήδη από το καλοκαίρι έχει χαράξει μία «εθνική εμπορική οδό» με 10 σταθμούς για την ανάκαμψη της Μμε ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μεταξύ άλλων μιλήσαμε για την εφαρμογή ρεαλιστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επαρκή πρόσβαση στη χρηματοδότηση, δυνατότητα διαμόρφωσης τιμών, νέα βάση μέτρησης της εμπορικής πίστης και δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών, αποκατάσταση των αδικιών της υπερφορολόγησης και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και φυσικά τη δημιουργία ενός καλύτερου, σοβαρού και κατανοητού κώδικα δεοντολογίας και παραγωγικής λειτουργίας όλης της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ έχει μία σειρά από προτάσεις κινήτρων για δημιουργία νέων επιχειρήσεων και φυσικά θέσεων εργασίας, που είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση για τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Πώς ακούσατε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης;
Νομίζω ότι δεν ήταν δηλώσεις ρήξης, αλλά περισσότερο δηλώσεις προθέσεων συμφωνίας με τους εταίρους. Πρόκειται για ένα προγραμματικό πλαίσιο πλήρως εναρμονισμένο με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που θεραπεύει αδικίες, αλλά δεν αποκαλύπτει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό που απαιτείται το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρέπει να δούμε τις εξειδικεύσεις από τα υπουργεία και το κυριότερο τους πόρους και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Ελπίζουμε τουλάχιστον, οτι η νέα κυβέρνηση θα επενδύσει περισσότερο στον κοινωνικό διάλογο και στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ακόμα και εάν δεν ανακοινωθεί η πολυπόθητη συμφωνία άμεσα, πρέπει οπωσδήποτε να μπουν οι βάσεις για να “κλειδώσει” η επέκταση του 70% του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και η συμφωνία “γέφυρα”, μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μέχρι το επόμενο EUROGROUP. Ο επιχειρηματικός κόσμος σαφώς και ανησυχεί, αλλά όμως ευελπιστεί σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, ώστε να κλείσει άμεσα και αμοιβαία μια συμφωνία εντός Ευρωζώνης, χωρίς συνέπειες για τη χώρα μας και με μεγάλη ανακούφιση για την ελληνική αγορά.
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την νέα κυβέρνηση; Ποια βήματα θα θεωρούσατε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση;
Οι προσδοκίες από την νέα κυβέρνηση συνίστανται αφενός στην επίτευξη μίας επωφελούς συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και αφετέρου στην προώθηση ενός μίγματος πολιτικής στο εσωτερικό που θα βοηθήσουν τις εύθραυστες ισορροπίες της ελληνικής αγοράς. Στο πρώτο επίπεδο είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ομαλότητα των σχέσεών μας με την Ευρώπη και να μην απειληθούν οι οποίες προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων. Το αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης είναι απόλυτα θεμιτό, ωστόσο, χρειάζεται να μην να δημιουργηθούν εκ νέου συνθήκες αστάθειας στο εξωτερικό, που σίγουρα θα επηρεάσει το οικονομικό κλίμα. Γι’ αυτόν το λόγο η ΕΣΕΕ έχει μιλήσει για εθνική συνεννόηση και για νηφάλια στήριξη των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα ο σχεδιασμός στον εσωτερικό στίβο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αναπτυξιακές ανάγκες της αγοράς και μεγέθυνσης του ΑΕΠ της χώρας μας. Νομίζω ότι η εξαγγελία για στη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, οι προθέσεις για ένα παραγωγικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, το ζήτημα των Κυριακών, η απο-ποινικοποίηση των οφειλών προς το δημόσιο και η λογική εξορθολογισμού της γραφειοκρατίας και της φορολόγησης, είναι ορθές κατευθύνσεις. Αρκεί, βέβαια, να εφαρμοστούν.
* O Σωτήρης Δανέζης είναι πολεμικός ανταποκριτής, δημιουργός ντοκιμαντέρ και ο Editor in Chief του FortuneGreece.com
Διαβάστε ακόμη:
Fortune Debate: Πώς πρέπει να γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού