«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
NEW YORK, UNITED STATES - SEPTEMBER 20: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) who is in New York for the 78th session of the United Nations (UN) General Assembly, receives Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) in New York, United States on September 20, 2023. Murat Kula / Anadolu Agency (Photo by Murat Kula / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη (10/7) στην Ουάσιγκτον.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τελικώς συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο Τετάρτη (10/7) στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου).

Το πρόγραμμα ξεκινά με την επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας το απόγευμα στις 17.00 (τοπική ώρα).

Το μεσημέρι στις 12:15 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από το think tank «Council on Foreign Relations» για μια συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα DanieL Speckhard.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μητσοτάκης θα θέσει ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι πιθανόν να έχει σύντομη συνάντηση και με το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιαν Μίτσκοσκι. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της στάσης της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας σε ανώτατο επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως είχε προαναγγείλει πριν τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης θα καταγγείλει το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση του VMRO δεν τηρεί τη συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως όσον αφορά στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.

Θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη. Η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι βέβαια δεδομένη και είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής. Αλλά η γειτονική χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας και αυτό θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης στους συμμάχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: