«Κλείδωσε» το πακέτο 7,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Αίγυπτο
- 17/03/2024, 11:58
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει στην Αίγυπτο χρηματοδότηση ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters την Κυριακή, εν μέσω της μίνι συνόδου Ευρωπαίων ηγετών και της κυβέρνησης της Αιγύπτου που διεξάγεται στο Κάιρο.
Όπως μετέδωσε το Reuters, τα χρήματα θα περιλαμβάνουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και 600 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Από τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή, 1 δισεκατομμύριο ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης θα παρασχεθεί το 2024, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνο αστάθειας στην Αίγυπτο, μια χώρα 106 εκατομμυρίων κατοίκων που αγωνίζεται να συγκεντρώσει συνάλλαγμα και όπου οι οικονομικές αντιξοότητες έχουν ωθήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να μεταναστεύσουν τα τελευταία χρόνια.
Ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και πολλοί Αιγύπτιοι λένε ότι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Τον τελευταίο μήνα, ωστόσο, η οικονομική πίεση στην κυβέρνηση έχει μειωθεί, καθώς η Αίγυπτος έκλεισε μια συμφωνία-ρεκόρ για επενδύσεις από τα Εμιράτα, επέκτεινε το πρόγραμμα δανεισμού της με το ΔΝΤ και υποτίμησε απότομα το νόμισμά της.
Διπλωμάτες λένε ότι η στρατηγική σημασία της Αιγύπτου έχει υπογραμμιστεί από τη σύγκρουση στο γειτονικό Σουδάν, η οποία έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, και τον πόλεμο στη Γάζα, η οποία συνορεύει με την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά.
Η Αίγυπτος είναι ο κύριος αγωγός για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα και μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ηγείται αντιπροσωπείας την Κυριακή, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αυστρίας και του Βελγίου, καθώς και ο Κύπριος πρόεδρος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει παρατάξει συνολικά 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολυμερή στήριξη μετά την αύξηση του δανείου και του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων με το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα και οι μεταναστευτικές ροές
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι λένε ότι η Αίγυπτος αξίζει αναγνώρισης για τη φιλοξενία περίπου εννέα εκατομμυρίων αλλοδαπών κατοίκων και για τη μεγάλη διακοπή της παράτυπης μετανάστευσης από τις βόρειες ακτές της από το 2016.
Όμως, έχει παρατηρηθεί αύξηση των Αιγυπτίων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Λιβύης και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει ήδη χρηματοδότηση με στόχο τη μείωση αυτών των ροών.
Τους τελευταίους μήνες, τα ελληνικά νησιά της Κρήτης και της Γαύδου έχουν δει απότομη αύξηση των αφίξεων μεταναστών -κυρίως από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν- αυξάνοντας την ανησυχία για μια νέα οδό διακίνησης λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο.
Ακτιβιστές έχουν επικρίνει τη δυτική υποστήριξη προς τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος ήρθε στην εξουσία πριν από μια δεκαετία αφού ηγήθηκε της ανατροπής του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Αιγύπτου.
Ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φυλακιστεί σε μια καταστολή που έχει σαρώσει αντιφρονούντες από όλο το πολιτικό φάσμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Πόλεμος στη Γάζα: Τουλάχιστον 31.645 οι νεκροί Παλαιστίνιοι
- Τελευταία μέρα των εκλογών στη Ρωσία, με δεδομένη την κυριαρχία του Πούτιν
Πηγή: reuters.com