«Κλειστά χαρτιά» από την Λαγκάρντ για νέες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

«Κλειστά χαρτιά» από την Λαγκάρντ για νέες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ
epa11272526 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 11 April 2024. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ξέρουμε πως θα υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο μας, ανέφερε η ίδια μιλώντας για τον στόχο επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2%.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επέλεξε να διατηρήσει «χαμηλά την μπάλα» σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από την απόφαση της ευρωτράπεζας να μειώσει τα βασικά επιτόκια της για πρώτη φορά από το 2019.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα επιτόκια μας σε περιοριστικά επίπεδα, μέχρι να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% με σταθερό τρόπο» τόνισε.

Η Γαλλία αξιωματούχος τόνισε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική σε μηνιαίο επίπεδο και με βάση τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Το Δ.Σ. θα αποφασίζει για τα επιτόκια κάθε μήνα ξεχωριστά, υπογράμμισε, θέλοντας να τονίσει για μια ακόμα φορά πως η τράπεζα εξαρτάται από τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της.

Για την οικονομία

Αναλυτικά και όπως υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου η κεντρική τραπεζίτρια, μετά από συνεχόμενα τρίμηνα «βαλτώματος», η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσίασε μικρή ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει άνοδο το επόμενο διάστημα, ανέφερε η Λαγκάρντ.

Η ίδια είπε πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα στηριχθεί από την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων.

Για την απασχόληση ανέφερε πως τα στοιχεία «δείχνουν» σε αύξηση των θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα.

Επιπλέον, είπε πως τα στοιχεία δείχνουν πως οι αυξήσεις των μισθών θα περιοριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον πληθωρισμό

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Γαλλίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι φαίνεται πως οι πιέσεις στις τιμές σταδιακά υποχωρούν.

Στη συνέχεια είπε πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ -για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία- προς το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Σχετικά με τους κινδύνους για αύξηση του πληθωρισμού, η ίδια έκανε λόγο για επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι διαταράξεις στο διεθνές εμπόριο.

Επιτόκια

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν την ΕΚΤ στο να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων της από το 2019, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια αναδρομή στις αποφάσεις της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας πως αυτές οδήγησαν στη σημαντική κάμψη του πληθωρισμού της Ευρωζώνης από τα υψηλά επίπεδα που είχε βρεθεί στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, είπε πως η σιγουριά της ΕΚΤ στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού ήταν σημαντική για τη σημερινή απόφαση μείωσης των επιτοκίων.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, η Λαγκάρντ απάντησε πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για περαιτέρω χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αλλά τόνισε πως «αυτό θα κριθεί από τα στοιχεία που λαμβάνουμε για την πορεία της οικονομίας».

Ξέρουμε πως θα υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο μας, ανέφερε η ίδια μιλώντας για τον στόχο επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2%, λέγοντας πως μπορούν να προκύψουν προκλήσεις και εκπλήξεις σε αυτή την πορεία.

Σχετικά με το εάν η απόφαση του Δ.Σ. για μείωση των επιτοκίων σήμερα ήταν ομόφωνη μεταξύ των μελών του Συμβουλίου, η ίδια είπε πως μόνο ένας μέλος δεν υποστήριξε τη μείωση των 25 μονάδων βάσης που ανακοίνωσε η τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: