«Κλειδωμένες» οι μειώσεις στις συντάξεις, ανοιχτό για το αφορολόγητο από το 2019
- 25/05/2018, 11:18
- SHARE
Τι αποκαλύπτει το κείμενο που ανάρτησε η Κομισιόν για την τεχνική συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών.
Το Eurogroup της Πέμπτης χαιρέτησε τη γρήγορη επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τη δ’ αξιολόγηση και ζήτησε να εφαρμοστούν όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους θεσμούς.
«Οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται» από όλες τις πλευρές, διαμήνυσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων του 2019, κλείνοντας ουσιαστικά κάθε παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης.
Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, σημείωσε πως τη τήρηση των συμπεφωνημένων είναι ζήτημα αξιοπιστίας, ενώ σχολίασε με νόημα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αποδείξει ότι πάντα θέλουν να κάνουν το κομμάτι που τους αναλογεί. «Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις», είπε.
Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε παράλληλα πως είναι «απαραίτητο» να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα ως το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία που θα δρομολογεί ολοκλήρωση του προγράμματος.
Το κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς
Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση καταγράφονται στο κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.
Στο κείμενο είναι ξεκάθαρο ότι οι μειώσεις στις συντάξεις έχουν κλειδώσει για το 2019, ενώ ανοιχτό είναι το «παράθυρο» στη μείωση του αφορολογήτου από το 2019.
Η συμφωνία ξεκαθαρίζει από τις πρώτες κιόλας γραμμές ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη διατηρήσιμη εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για αρκετά χρόνια», κάνοντας αναφορά στην τεχνική βοήθεια η οποία θα συνεχίσει να παρέχεται στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται:
Η κυβέρνηση δεσμεύεται, μέσω της τεχνικής συμφωνίας, για την κατάθεση Μεσοπρόθεσμου προγράμματος (βασικό προαπαιτούμενο έως τον Ιούνιο) για την περίοδο 2019-22 το οποίο θα θέτει οροφή δαπανών συνεπή με τους στόχους του προγράμματος του ESM για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος έως και το 2022.
«Οι αρχές, ως προαπαιτούμενο, θα φέρουν μπροστά την εφαρμογή των μέτρων για τη φορολογία εισοδήματος από το 2019 (αφορολόγητο), εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, θεωρήσουν στη βάση διαφανούς εκτίμησης , ότι μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα και εάν χρειαστεί θα νομοθετήσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς, ώστε να διασφαλίσουν την ακριβή επίτευξη του στόχου, με έναν τρόπο ο οποίος να είναι θετικός για την ανάπτυξη».
Όσον αφορά στις συντάξεις γίνεται αναφορά στις προνομοθετημένες περικοπές οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2019 οδηγώντας σε εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022. Επιπλέον 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-22, προβλέπεται να αποφέρει η επίσης προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου έως και τα 5.700 ευρώ.
Διαβάστε σχετικά: Μεγάλες μειώσεις έως και 440 ευρώ στις συντάξεις
Διπλό προαπαιτούμενο οι αντικειμενικές
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν ρίχνει φως στη λύση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών και των πιθανών αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θέτει ως προαπαιτούμενο (η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ικανοποιηθεί έως τις 14 Ιουνίου) την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, μέσω νομοθεσίας αν χρειαστεί, αλλά και τη δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές.
Στο δεύτερο σκέλος του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου ορίζεται ότι «οι αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο». Παράλληλα οι αρχές θα αξιολογήσουν την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην αγορά ακινήτων και θα υιοθετήσουν αν χρειαστεί νομοθεσία εντός Μαΐου.
Στη λίστα των φορολογικών προαπαιτουμένων περιλαμβάνεται ακόμα η διασφάλιση εκ μέρους των ελληνικών αρχών ότι θα καταργηθούν οι εναπομείνασες εκπτώσεις ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, καθώς και η εκπόνηση σχεδίου αυτοματοποιημένων κατασχέσεων για οφειλές προς το δημόσιο.