Κλιμακώνεται η ένταση: Η ευθεία απειλή του Ιράν προς το Ισραήλ και οι διπλωματικές κινήσεις κατευνασμού

Κλιμακώνεται η ένταση: Η ευθεία απειλή του Ιράν προς το Ισραήλ και οι διπλωματικές κινήσεις κατευνασμού
Israel vs Iran flag on cracked wall. Conflict between Iran and Israel concept. Political tension between Iran and Israel Photo: Shutterstock
Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης απείλησε το Ισραήλ με «επώδυνα» αντίποινα εάν υπάρξουν νέες επιθέσεις.

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, απείλησε το Ισραήλ με «επώδυνα» αντίποινα εάν υπάρξουν νέες επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους, τονίζοντας ότι το Ιράν γνωρίζει τις αδυναμίες της χώρας.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της κηδείας του στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο. Σαλαμί αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD που παρέδωσαν πρόσφατα οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια της χώρας παραμένει ευάλωτη απέναντι στις ιρανικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιμάκωση ξεκίνησε με πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν την 1η Οκτωβρίου προς το Ισραήλ, ως αντίποινα για τις δολοφονίες του πρώην ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αποδόθηκαν στο Ισραήλ. Ο Σαλαμί τόνισε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους συμμάχους της και να απαντά σε επιθέσεις που θεωρεί εχθρικές.

Παράλληλα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, έχει ξεκινήσει έντονη διπλωματική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράκ, και η Αίγυπτος, ενισχύοντας τον διάλογο με τις χώρες της περιοχής και αναζητώντας έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ μέσω διαμεσολαβητών. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με το Ισραήλ να δηλώνει πως θα απαντήσει σε κάθε επίθεση, καθιστώντας το σκηνικό εξαιρετικά ασταθές στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: