Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ – Σενάρια εκλογών ή μομφής για την ηγεσία

Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ – Σενάρια εκλογών ή μομφής για την ηγεσία
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης παρίσταται στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, Αθήνα Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024. Νωρίτερα η επίθεση, σε προσωπικό πεδίο, που εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης σε βάρος συνεργάτη του υπουργού Υγείας, πυροδότησε αντιδράσεις στη συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Ο κ. Πολάκης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, απευθύνθηκε στη συνεργάτη του υπουργού Υγείας η οποία παρίστατο στην αίθουσα, με τρόπο που οδήγησε και την ίδια την συνάδελφό του Αθηνά Λινού να ξεσπάσει σε κλάματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «Μετά από εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο», ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΚΕ αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις, με τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις συμμαχίες να παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον του κόμματος.

Η ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνεται, καθώς το κλίμα παραμένει τεταμένο ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να αναμετρηθούν συμμαχίες και συσχετισμοί δυνάμεων. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Παύλος Πολάκης κάλεσε για άμεση προσφυγή στις κάλπες για εκλογή νέου αρχηγού, προειδοποιώντας πως διαφορετικά η πρόταση μομφής είναι αναπόφευκτη. Στελέχη των «87» στήριξαν αυτή την άποψη, διατηρώντας την ένταση ψηλά.

Αν και μια πρόταση μομφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερική ρήξη, ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποδυνάμωνε το κόμμα. Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τάχθηκε κατά των εκλογών, προσθέτοντας νέα διάσταση στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα φέρει στο προσκήνιο το αν θα υπάρξει πρόταση μομφής και πώς θα αντιδράσει η πλευρά του Κασσελάκη. Εάν προχωρήσει η μομφή, η διαδικασία θα περιλαμβάνει ψηφοφορία, η οποία, αν επικρατήσει, θα ανοίξει το δρόμο για διαρκές συνέδριο που θα καθορίσει τις υποψηφιότητες για την ηγεσία.

Ακόμα κι αν η πρόταση μομφής απορριφθεί, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος να προχωρήσει σε συνέδριο για να συζητηθεί το ενδεχόμενο εκλογών για την ηγεσία και οι προωθούμενες καταστατικές αλλαγές, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο στις εσωτερικές συγκρούσεις και να επιτρέψει την υλοποίηση μεγάλων καταστατικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, η τριμελής επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη παραπέμπει το θέμα με το ερώτημα της διαγραφής στην ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: