Κλιμακώνονται οι επαφές για τα μέτρα στην εστίαση από 15 Ιουλίου
- 05/07/2021, 10:23
- SHARE
Εντείνεται αυτές τις ημέρες η συνεργασία στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων της εστίασης για το μοντέλο λειτουργίας των κλειστών χώρων από 15 Ιουλίου και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στη νέα αυτή φάση ενώ κάποιες αλλαγές έκαναν ήδη ντεμπούτο με τα κέντρα διασκέδασης.
Από την Παρασκευή, 2 Ιουλίου, στα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν μόνο ανοιχτοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ανοιγόμενη οροφή με 25% πληρότητα. Υποχρεωτική κατά την είσοδο είναι η επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε βεβαίωσης αρνητικού rapid test 48 ωρών είτε πιστοποιητικού νόσησης, το οποίο εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ 180 ημέρες.
Εντωμεταξύ, από το τέλος της άλλης εβδομάδας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ και τα νέα μέτρα που θα διέπουν τη λειτουργία όλων των καταστημάτων εστίασης και των χώρων ψυχαγωγίας σε κλειστούς χώρους. Μέχρι τις 15 Ιουλίου, ημερομηνία που έχει οριστεί για την άρση των σχετικών περιορισμών, θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί η πλατφόρμα μέσω της οποίας εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ και άλλων καταστημάτων εστίασης θα ελέγχουν τα στοιχεία των πελατών προκειμένου να τους επιτρέπουν την είσοδο ανάλογα με το πώς έχουν χαρακτηρίσει τις επιχειρήσεις τους, covid free για αμιγώς εμβολιασμένους ή μικτές για εμβολιασμένους και μη με την επίδειξη αρνητικού τεστ ή πιστοποιητικού νόσησης.
Οι επιχειρηματίες πιέζουν για ένα απλό, εύκολο στη χρήση του σύστημα, το οποίο δεν θα απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες και επεξεργασία – διασταύρωση προσωπικών δεδομένων από τους υπαλλήλους της εστίασης. Εξάλλου, με την σημερινή πληροφόρηση, εκτιμούν ότι θα πρέπει να διαθέσουν μια θέση εργασίας για τον έλεγχο της εισόδου, κάτι που θεωρούν πολυτέλεια σε μια περίοδο που η ροή εσόδων στα ταμεία τους γίνεται με το σταγονόμετρο.
Για την οριστικοποίηση του συστήματος ελέγχου των πιστοποιητικών και των τεστ, αλλά και την παράταση των μέτρων στήριξης του κλάδου, αυτή την εβδομάδα αναμένεται σειρά επαφών. Προγραμματισμένες συναντήσεις έχουν με στελέχη της κυβέρνησης τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), με επικεφαλής τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο επίσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), όσο και ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ). Συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης έχουν ζητήσει επίσης και σωματεία μικρών επιχειρήσεων, με τον Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ) να προγραμματίζει σήμερα σχετικό αίτημα.
Αντιδράσεις και προβληματισμοί για το νέο μοντέλο ελέγχου των εισερχόμενων πελατών έχουν εκφραστεί από όλες τις πλευρές ενώ κοινά είναι πολλά αιτήματα από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης των οποίων οι πωλήσεις απέχουν πολύ από τα επίπεδα της εποχής της κανονικότητας. Κυρίως εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης στον τουρισμό, τα περισσότερα εστιατόρια, καφέ και μπαρ σε παραθεριστικές περιοχές και τουριστικές πιάτσες, όπως το κέντρο της Αθήνας εμφανίζουν πτώση άνω του 50%, που φτάνει ακόμη και το 70-80% σε ορισμένες περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καββαθάς έχει συνεχή συνεργασία με το επιτελείο της κυβέρνησης διεκδικώντας ένα πλαίσιο μέτρων που θα αποτρέψουν τα λουκέτα από το φθινόπωρο, με έμφαση στη διαχείριση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που προκάλεσε η πανδημία, στο πάγωμα των εξώσεων και στη μείωση του ΦΠΑ. Από την πλευρά του ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του ΣΕΠΟΑ, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης μεθαύριο, Τετάρτη, με σκοπό να λάβει διευκρινίσεις για την παράταση ευεργετικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των ενοικίων, προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις με ιδιοκτήτες τους επόμενους μήνες. Επίσης, δεδομένων των χαμηλών επιδόσεων των πωλήσεων σε όλο το φάσμα της εστίασης, οι επιχειρήσεις ζητούν πάγωμα των εξώσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους αλλά και μείωση του ΦΠΑ στο 11%.
Στο ίδιο πλαίσιο είναι οι διεκδικήσει των μικρών μεμονωμένων καταστημάτων εστίασης, με την Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπο του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ), να σημειώνει μεταξύ άλλων τη σημασία της αντιμετώπισης όλων των κλειστών χώρων με ενιαίο τρόπο, τη χρήση του 70% της χωρητικότητας τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα.