Κλιματική αλλαγή και υπερ-πυρκαγιές: Οι συνέπειες που “καίνε” το περιβάλλον
- 19/04/2022, 13:15
- SHARE
Το καλοκαίρι του 2021 εκτυλίχθηκε ένας ατελείωτος πύρινος εφιάλτης σε όλη τη χώρα. Οι ανεξέλεγκτες φωτιές που ξέσπασαν σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας άφησαν πίσω τους καμένη γη, κατεστραμμένες περιουσίες, νεκρά ζώα, και χιλιάδες δασικά στρέμματα δάσους που έγιναν στάχτη.
Το βόρειο τμήμα της Εύβοιας έγινε η βιτρίνα της παγκόσμιας κλιματικής κατάρρευσης για μια εβδομάδα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο του νησιού κάηκε. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Αττικής, η οποία έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από φονικές πυρκαγιές σε πολλά από τα «πράσινα πνευμόνια» της όπως η Πάρνηθα, η Πεντέλη, το Μάτι, η Βαρυπόμπη, η Ραφήνα, η Καλλιτεχνούπολη, ο Ν. Βουτζάς, το Γραμματικό, ο Άγιος Στέφανος, ο Αυλώνας, το Καπανδρίτι και ο Υμηττός. Όμως, η τεράστια αυτή οικολογική καταστροφή φαίνεται πως δεν έχει τέλος, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.
Το καλοκαίρι του 2021 ξέσπασαν 99 πυρκαγιές σε διάστημα 24 ωρών, ενώ σε μόλις 96 ώρες κάηκε το 60% των εκτάσεων που πλήττονται από τις φωτιές μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο. Ο αριθμός των πυρκαγιών για τη χρονιά που πέρασε είναι 26% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών. Ωστόσο η χώρα μας δεν μετράει μόνο περιβαλλοντικές καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα, αλλά και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Μάτι το 2018, κάτω από ακραίες πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες, παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός, καθιστώντας αναποτελεσματική την προσπάθεια που κατεβλήθη για τον περιορισμό και τον έλεγχό της. Εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή των 86.000 καμένων στρεμμάτων, 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθιστώντας την πυρκαγιά στο Μάτι τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.
Η κλιματική αλλαγή μας φέρνει πιο κοντά στην πραγματοποίηση δυστοπικών σεναρίων, όπου το ξέσπασμα υπερ-πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής παρά τα νέα τεχνολογικά μέσα δασοπυρόσβεσης, είναι πραγματικότητα. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι τα ακραία φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα, και θα αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη.
Παρά όμως τη στάχτη και την απελπισία, μέσα από συντονισμένες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν μετά από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας του 2021, η φύση δείχνει ήδη σημάδια αναγέννησης. Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε άμεσα η ιδιωτική πρωτοβουλία συμβάλλοντας σημαντικά στην αποκατάσταση των υλικών ζημιών, και στον περιορισμό των συνεπειών από την καταστροφή του φυσικού τοπίου.
Η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) στάθηκε αρωγός στο πλευρό των πληγεισών περιοχών, με το έργο αποκατάστασης 7.715 στρεμμάτων στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, το οποίο στοχεύει στο να ανακουφίσει πολίτες και περιβάλλον. H πρωτοβουλία αυτή έρχεται να προστεθεί στην ευρύτερη προσπάθεια της εταιρείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του πλαστικού στις δευτερογενείς συσκευασίες, μέσα από τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τη χρήση rPET, αλλά και τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Το συγκεκριμένο έργο αποκατάστασης, δωρεάς ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που ως Ανάδοχος είχε αναλάβει η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas), είναι το μεγαλύτερης έκτασης έργο που υλοποιήθηκε στον νομό Αττικής. Παρέχει την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική θωράκιση που έχει ανάγκη η περιοχή, επιτρέποντας τη φυσική αναγέννηση του δάσους. Ωστόσο, η εταιρεία δεν σταματά εδώ, καθώς δεσμεύτηκε να παρακολουθεί συστηματικά την περιοχή και να συμβάλλει όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της, αλλά και για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.