Κλιματική κρίση: Η 22η Ιουλίου δεύτερη συνεχόμενη θερμότερη ημέρα στην Ιστορία

Κλιματική κρίση: Η 22η Ιουλίου δεύτερη συνεχόμενη θερμότερη ημέρα στην Ιστορία
A woman walks with an umbrella during a hot summer day amid heatwave in Amritsar on June 4, 2024. (Photo by Narinder NANU / AFP) Photo: AFP
Η Δευτέρα 22 Ιουλίου κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλή θερμοκρασία, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus της ΕΕ.

Η Δευτέρα 22 Ιουλίου ήταν η δεύτερη συνεχόμενη θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή “Κοπέρνικος” (Copernicus), ξεπερνώντας κατά ελάχιστα την Κυριακή 21 Ιουλίου που μόλις χθες έλαβε τα πρωτεία.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Δευτέρα στους 17,15 βαθμούς Κελσίου, 0,06 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με το ρεκόρ της Κυριακής, σύμφωνα με την Υπηρεσία, η οποία καταγράφει αυτές τις τάσεις από το 1940.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταρριφθεί για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στις αρχές Ιουλίου του 2023. Πριν από αυτό, η θερμότερη ημέρα είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016.

“Η περασμένη Δευτέρα πιθανόν να έχει σημειώσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη μέση θερμοκρασία στα χρονικά, και με αυτό εννοώ πηγαίνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες χρόνια”, δήλωσε ο επιστήμονας του κλίματος Κάρστεν Χόσταϊν από το πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες, πόλεις στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Κίνα έχουν καταγράψει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Χώρες του Κόλπου επίσης υποφέρουν από τη ζέστη, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 60 βαθμούς Κελσίου, επιδεινούμενες από την υγρασία.

Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης έχουν ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Για αυτό το επικίνδυνο ρεκόρ, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, η οποία υποκινείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με πέρυσι, όταν η κλιματική αλλαγή συνδυαστικά με το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνέβαλαν στην καταγραφή ενός νέου ημερήσιου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, δεν ισχύει το ίδιο για τον φετινό Ιούλιο. Σύμφωνα με τον Χόσταϊν, είναι “αξιοσημείωτο” ότι το ρεκόρ καταρρίφθηκε τώρα που ο πλανήτης δεν βιώνει πλέον τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: