Κλήρωση Champions League: Η UEFA επιμένει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χειραγώγησης του AI συστήματος

Κλήρωση Champions League: Η UEFA επιμένει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χειραγώγησης του AI συστήματος
epa03218741 The UEFA Champions League Cup is on display during a Champions League Cup bus tour in Munich, Germany, 14 May 2012. The Champions League final match between FC Bayern Munich and Chelsea FC will take place on 19 May 2012. EPA/PETER KNEFFEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθώς η διοργάνωση έχει επεκταθεί από 32 σε 36 ομάδες με μια πιο σύνθετη μορφή, το Champions League θα χρησιμοποιεί πλέον μια κλήρωση με τεχνητή νοημοσύνη για την επιλογή των αγώνων.

Οι διοργανωτές του Champions League διαβεβαίωσαν τους συλλόγους και τους φιλάθλους ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χειραγωγηθεί η νέα κλήρωση με τεχνητή νοημοσύνη για τη διοργάνωση της UEFA, με επιπλέον μέτρα ασφαλείας για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.

Η παραδοσιακή χειροκίνητη κλήρωση δεν μπορεί πλέον να βασίζεται αποκλειστικά στον καθορισμό των αγώνων, καθώς η διοργάνωση έχει επεκταθεί από 32 σε 36 ομάδες με μια πιο σύνθετη μορφή, σύμφωνα με το Sky News.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες, από τότε που εισήχθη η φάση των ομίλων που έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολλούς συλλόγους από χώρες – και όχι μόνο στους πρωταθλητές των εγχώριων πρωταθλημάτων τους.

Η φάση των ομίλων του Champions League – όπου σε οκτώ ομίλους συμμετείχαν από τέσσερις ομάδες που έπαιζαν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας – αντικαθίσταται από μια φάση πρωταθλήματος 36 ομάδων.

Οι ομάδες θα παίξουν τώρα οκτώ αγώνες με διαφορετικούς αντιπάλους, απαιτώντας από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη να καθορίσουν τα ζευγάρια σε μια τελετή στο Μονακό το βράδυ της Πέμπτης.

Η UEFA δεν είναι απρόσβλητη από τις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται σχετικά με τις διαδικασίες κλήρωσης και η χρήση περισσότερης τεχνολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες προσπάθειες αμφισβήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο κόσμος μπορεί να μας εμπιστευτεί», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποτροπή των συνωμοσιών.

«Πολλοί άνθρωποι δεν μας εμπιστεύονταν στο παρελθόν – πίστευαν ότι τα μπαλάκια ήταν ζεστά ή κρύα ή ένας θεός ξέρει ποια συστήματα χειρίζονται τις μπάλες».

Επισήμανε έναν άλλο ισχυρισμό ότι η UEFA χρησιμοποίησε θρύλους του ποδοσφαίρου για την κλήρωση επειδή «τους είπαμε ποιες μπάλες να διαλέξουν».

Αλλά η UEFA έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην AE Live, την αγγλική εταιρεία που ανέπτυξε το αυτοματοποιημένο λογισμικό κλήρωσης.

«Η απόκριση του συστήματος θα συμβεί σε λίγα δευτερόλεπτα, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από κανέναν», δήλωσε ο κ. Μαρκέτι. «Η UEFA δεν έχει γίνει ποτέ μέρος του κώδικα που έχει αναπτύξει η AE Live.

«Τα μόνα μέρη που γνωρίζουν τον κώδικα είναι η AE Live και (οι ελεγκτές) Ernst & Young».

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της AE Live, David Gill, παρείχε επίσης διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια: «Έχουμε λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: