«Κόκκινο χαλί» για τον Mr. Google
- 09/10/2013, 19:42
- SHARE
Ποιος είναι ο Έρικ Σμιτ της Google, που έρχεται στην Αθήνα.
Όταν το 2001 ανέλαβε τα «ηνία» της, η Google δεν ήταν παρά μία ακόμη από τις πολλά υποσχόμενες strartup εταιρίες της Silicon Valley, με ελάχιστα κέρδη και αβέβαιες προοπτικές.
Επί δέκα χρόνια ο Έρικ Σμιτ μοιραζόταν την ευθύνη για το καθημερινό «τρέξιμο» της τεχνολογικής εταιρίας μαζί με τους ιδρυτές της, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, βλέποντας την Google σταδιακά να εξελίσσεται σε επιχειρηματικό κολοσσό, χάρη στην καθοδήγησή του.
Κι όταν έφτασε πια η ώρα της επιχειρηματικής «ενηλικίωσης» του ιδρυτικού «διδύμου», το 2011, ο Σμιτ άλλαξε ρόλο: από διευθύνων σύμβουλος έγινε ο εκτελεστικός πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες πλέον εταιρίες διαδικτυακών υπηρεσιών παγκοσμίως.
Διαβάστε ακόμη: Google: πρωτοπόρος έρευνας, διαφήμισης και… περίθαλψης;
Στο μεσοδιάστημα είχε ήδη γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη με περιουσία άνω των 8 δισ. δολαρίων (κυρίως από την ρευστοποίηση μετοχών της Google, που πήρε «πακέτο» με την πρόσληψή του), στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και μέλος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, όπου μετέχει σε όλες τις συνόδους της από το 2011 κι εντεύθεν.
Με όλες αυτές τις ιδιότητες στις «βαλίτσες» του, ο 58χρονος Mr. Google φθάνει την Πέμπτη στην Αθήνα, κατά ορισμένες πληροφορίες για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μία πανηγυρική ομιλία στο τετραήμερο σεμινάριο που οργανώνει η Google για startups στην Ελλάδα.
Ειδικά για τις τελευταίες, πρόκειται για τον καταλληλότερο ίσως άνθρωπο για την παροχή συμβουλών προς «ναυτιλλομένους».Αποτελεί εξάλλου ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς το «άνοιγμα» στις προκλήσεις και η αποφυγή της «παγίδας» μίας καλής δουλειάς μπορεί να αποτελέσει τη «συνταγή» για μία ανέλπιστη επαγγελματική επιτυχία.
Διαβάστε ακόμη: H Google εξαγόρασε την startup Flutter
Όταν το 2001, για παράδειγμα, ο Σμιτ άφησε τη θέση του CEO στην επιτυχημένη εταιρία λογισμικού Novell για να πάει στην άγνωστη ακόμη Google, πολλοί συνάδελφοί του τον χαρακτήρισαν τρελό. Γρήγορα όμως τους διέψευσε.
Ήταν αρκετά έξυπνος για να καταλάβει ότι, πέρα με τη σημασία της τεχνολογίας, η Google θα έπρεπε να δώσει βάση και σε άλλες βασικές λειτουργίες για την ανάπτυξή της. Υπό την προσωπική επίβλεψή του, έγινε καλύτερη διανομή των πόρων, καθιερώθηκε ένα λογιστικό σύστημα, μπήκε μία ιεραρχία στην διαχείριση της εταιρείας -που μέχρι τότε έδειχνε να λειτουργεί στον αυτόματο- χωρίς όμως να «σκοτώνεται» η ικανότητα να καινοτομεί. Και το κυριότερο: ο Σμιτ έβαλε το «χεράκι» του στην εφαρμογή του AdWords, του διαφημιστικού συστήματος που ενσωματώθηκε στην μηχανή αναζήτησης της Google και αποτελεί μέχρι και σήμερα την μεγαλύτερη πηγή εσόδων.
Ενόσω, δε, πατούσε «γκάζι» στην ανάπτυξη της Google, πέρασε μία τριετία κι από το διοικητικό συμβούλιο της Apple (από το οποίο αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2009, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων και του κλιμακούμενου τότε ανταγωνισμού μεταξύ των δύο εταιριών).
Διαβάστε ακόμη: Νέος αλγόριθμος κάνει τις αναζητήσεις της Google πιο «έξυπνες»
Ταυτόχρονα, ο Σμιτ έβαζε πόδι και στην πολιτική, συντασσόμενος στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα. Αρχικά μετείχε ενεργά και χρηματικά στην προεκλογική εκστρατεία του 2008 για την αμερικανική προεδρία. Μετέπειτα, μεταπήδησε σε θέσεις προεδρικού συμβούλου, ενώ το όνομά του είχε κάποια στιγμή ακουστεί για το υπουργείο Εμπορίου ή της νεοσυσταθείσας τότε θέσης του Επικεφαλής Τεχνολογίας.
Τελικά, έγινε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής PCAST για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, κομίζοντας ριζοσπαστικές λύσεις, με πιο γνωστή την πρόταση δημιουργίας ενός πακέτου οικονομικής στήριξης για προγράμματα εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την εν ευθέτω αποκλειστική χρήση τους στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ολόκληρης της χώρας.
Τον περασμένο Ιανουάριο, άφησε και πάλι πολλούς με ανοιχτό το στόμα, όταν μαζί με διευθυντή της Google Ideas ταξίδεψαν μέχρι το κομμουνιστικό άκρο του λεγόμενου «άξονα του κακού», τη Βόρεια Κορέα. Επτά μήνες μετά, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε με τη σειρά της την κατασκευή του δικού της smartphone, ονόματι Arirang, που τρέχει ένα παράγωγο του λειτουργικού Android της Google.