«Κόκκινο» στη χρήση σορτς στο γραφείο παρά τις υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 100.000 ετών
- 29/07/2023, 13:21
- SHARE
Ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα, οι CEO ουσιαστικά λένε στους υπαλλήλους τους να μην φοράνε σορτσάκια. Ενώ η πανδημία εισήγαγε μια γεύση του business casual στο γραφείο, οι νόρμες που κυριαρχούσαν πριν από δεκαετίες φαίνεται να έχουν παραμείνει. Το πρόβλημα, εν μέρει, είναι ότι η θερμοκρασία της Γης αλλάζει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι η κοινωνία μας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ιδρώνουν φορώντας τα παντελόνια τους.
Μια νέα δημοσκόπηση της Wall Street Journal/Ipsos διαπίστωσε ότι τα σορτς στη δουλειά εξακολουθούν να αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης. Εξετάζοντας συγκεκριμένα τη στάση απέναντι στην ανδρική ένδυση, διαπιστώθηκε ότι ένα 41% δήλωσε ότι δεν είναι ποτέ σωστό για τους άνδρες να φορούν σορτς στο γραφείο – δεν επιτρέπεται καμία εξαίρεση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Βεβαίως, το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μπορεί μερικές φορές να είναι κατάλληλο να φορούν σορτς στη δουλειά και το 10% δήλωσε ότι είναι πάντα κατάλληλο.
Οι γυναίκες και οι nonbinary εργαζόμενοι, των οποίων οι ενδυματολογικές επιλογές δεν αποτέλεσαν μέρος της δημοσκόπησης, καλούνται να ακολουθήσουν διαφορετικούς κανόνες. Θεωρητικά, για πρώτη φορά, οι γυναίκες έχουν λίγη περισσότερη ελευθερία από τους άνδρες στον εργασιακό χώρο, καθώς μπορούν να φορούν λιγότερο ζεστά ρούχα, όπως φούστες και φορέματα. Αλλά υπάρχει φυσικά κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται με το μάτι σε αυτή την ενδυματολογική απαίτηση.
Οι κανόνες ένδυσης καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή, οι οποίοι εξακολουθούν να τυχαίνει να είναι σε μεγάλο βαθμό cishet άνδρες, και οι φούστες είναι επομένως μια εγγενώς σταθμισμένη επιλογή που γίνεται για το τι το ανδρικό βλέμμα θεωρεί κατάλληλο για την εργασία. «Με σορτς ή, για τις γυναίκες, με μια ακατάλληλη φούστα, δίνετε έμφαση στο κάτω μισό του σώματός σας. Δεν θέλετε να τονίζετε το κάτω μέρος του σώματός σας», ανέφερε η Mary Lou Andre, συντάκτρια του DressingWell.com, στην εφημερίδα Chicago Tribune το 2013. Και οι nonbinaryεργαζόμενοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όπως δήλωσε η El Layla Johnson στους New York Times τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους: «νιώθουν ότι υπάρχει ένα εγχειρίδιο ή ένα βιβλίο κανόνων που λαμβάνουν οι άνθρωποι και ότι …το δικό τους αντίγραφο χάθηκε στο ταχυδρομείο».
Εντωμεταξύ, η επείγουσα κλιματική καταστροφή ήταν αδύνατο να αγνοηθεί αυτό το καλοκαίρι, καθώς ήταν αισθητή στον αέρα και στην καταθλιπτική ζέστη. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, η υφήλιος …ψήθηκε, καθώς ο κόσμος έφτασε στην υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο επιστήμονας του παλαιοκλίματος Darrell Kaufman, ο οποίος ειδικεύεται στην έρευνα προϊστορικών στοιχείων για το κλίμα, βρίσκει ανακριβές ένα ευρέως αναφερόμενο στατιστικό στοιχείο: ότι οι ημερήσιες θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 100.000 ετών. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο η γη θερμαίνεται του δείχνει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα προκύψει η υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων εκατομμυρίων ετών.
Αυτού του είδους η ζέστη δεν είναι απλώς δυσάρεστη, είναι θανατηφόρα: Μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και του γαλλικού ερευνητικού ινστιτούτου υγείας INSERMεκτιμά ότι το περασμένο καλοκαίρι σημειώθηκαν περισσότεροι από 61.000 θάνατοι από τη ζέστη. Στις ΗΠΑ, το Φοίνιξ βράζει με θερμοκρασίες-ρεκόρ και στην άλλη πλευρά του ωκεανού η Μεσόγειος καίγεται, καθώς ο καύσωνας μετατρέπεται σε πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, ακόμη και αν έχουμε άλλα πράγματα να επικεντρωθούμε, τα σορτς φαίνεται να είναι ένα fashion faux pas που παρατράβηξε.
Η συζήτηση για την επιστροφή στα …παντελόνια του γραφείου
Καθώς ο κόσμος μας συνεχίζει να ζεσταίνεται χωρίς καμία δραστική κυβερνητική παρέμβαση, πολλοί εργαζόμενοι, τουλάχιστον στην Αμερική, απλά οδηγούνται πίσω στα κεντρικά γραφεία με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που …φωνάζουν ότι «το γραφείο δεν είναι προαιρετικό». Ακόμη και αν η πανδημία έχει υποχωρήσει, το κλίμα βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από ό,τι ήταν μόλις πριν από τρία χρόνια. Κι όμως, το γραφείο έχει …απολιθωθεί, κολλημένο στην εποχή των παντελονιών.
Η γενική συναίνεση φαίνεται να είναι ότι η εταιρική Αμερική δεν είναι ακόμη έτοιμη να αλλάξει τις συνήθειες ένδυσής της, ανεξάρτητα από την κλιματική αλλαγή. Οι κανόνες σχετικά με τα σορτσάκια έχουν ενσωματωθεί στο έθνος, όπως δήλωσε η ιστορικός μόδας Heather Vaughan Lee στο NPR το 2015: «αυτό το πουριτανικό υπόβαθρο συνέχισε να επηρεάζει τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να ελέγξουν την εξωτερική εμφάνιση των Αμερικανών, είτε ως γραπτός νόμος είτε ως πολιτιστικός κανόνας».
Οι Πουριτανοί απηχούσαν ένα στίγμα αιώνων στην ευρωπαϊκή μόδα κατά των σορτς – ήταν κάτι που φορούσαν μόνο τα αγόρια, ποτέ ένας νεαρός άνδρας. Η κριτικός των New York Times, VanessaFriedman, το εντοπίζει μέχρι την αυλή των μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, γράφοντας ότι ο κανόνας «προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη βασιλική παράδοση», όπου τα αγόρια δεν επιτρεπόταν να φορούν παντελόνια μέχρι να γίνουν 8.
Όπως και πολλοί άλλοι κριτικοί, η Friedman αποφάνθηκε ότι τα σορτς για τον χώρο εργασίας επιτρέπονται, αλλά όχι χωρίς να συνοδεύονται από κάποιους κανόνες, επιμένοντας ότι «μπορεί τελικά να εκθέτετε περισσότερα από τα γόνατά σας», αν τολμήσετε να επιλέξετε μια πιο κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες ενδυμασία. Χρειάστηκαν εκατοντάδες χρόνια για να σπάσει αυτή η νοοτροπία, καθώς τα παντελόνια δεν έγιναν πραγματικά αποδεκτά για τις γυναίκες μέχρι τη δεκαετία του 1930.
Η παράδοση μπορεί να είναι δύσκολο να καταρριφθεί τελικά, ειδικά για τις μεγαλύτερες γενιές που έχουν ζήσει με μια συγκεκριμένη επικρατούσα στάση σε όλη τους τη ζωή. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε το ίδιο, με τους boomers να είναι οι πιο πιθανό να χαρακτηρίσουν τα σορτς μη αποδεκτά σε κάθε περίπτωση, σε ποσοστό 57%. Οι άλλες γενιές είναι πιο ψύχραιμες όσον αφορά τη χρήση σορτς στη δουλειά. Ένα επιβλητικό 75% των millennials θεωρούν ότι είναι πάντα ή μερικές φορές αποδεκτό να φοράνε …κοντά παντελονάκια στη δουλειά. Παραδόξως, ο αριθμός αυτός μετατοπίζεται στο 67% για τους Gen Zers, με τους Gen Xers να βρίσκονται στο 56%.
Ακόμα κι αν η μόδα αλλάζει σιγά σιγά στην πασαρέλα και στο γραφείο, οι επιθυμίες μας εστιάζουν αλλού αυτές τις μέρες. Μια πρόσφατη έρευνα της Deloitte διαπίστωσε ότι πολλοί έχουν κουραστεί να φορούν κοστούμια (45%) και επίσημα παντελόνια (31%), και περίπου το ένα τρίτο δήλωσε ότι θα προτιμούσε να υποστεί μείωση μισθού κατά 10% παρά να πρέπει να ντύνεται καλά στο γραφείο. Σε κάθε περίπτωση, η απομακρυσμένη εργασία έχει ενθαρρύνει μια νέα, ελαφρώς πιο casual γκαρνταρόμπα.