«Κόκκινος» συναγερμός από τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού- Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
- 23/07/2020, 09:18
- SHARE
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές η άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με των εντοπισμό αυτών σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Σχεδόν τα μισά κρούσματα αναφέρονται στην Αττική, αποτελώντας ρεκόρ νέων κρουσμάτων μέσα στον Ιούλιο στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 4.077 εκ των οποίων τα 201 είχαν μοιραία έκβαση.
Μέσα στον Ιούλιο, τον μήνα που άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία 668 κρούσματα λοίμωξης Covid-19, τα μισά εκ των οποίων είναι εισαγόμενα.
Οι εστίες κρουσμάτων
Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι οι συρροές κρουσμάτων που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς είναι κρίσιμο ζήτημα ο έλεγχός τους.
Στον βαθμό δε που η όποια συρροή κρουσμάτων συσχετίζεται πλέον με τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, η ανησυχία εντείνεται για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει.
Η επιδημική εστία της Ξάνθης, που παραμένει ενεργή περισσότερες από επτά εβδομάδες, έχει απασχολήσει πολύ τους αρμόδιους σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Μικρότερης έκτασης και έντασης εστία δημιουργήθηκε και στη Δυτική Μακεδονία, με περίπου 40 κρούσματα, η οποία τέθηκε σε δυο τρεις εβδομάδες υπό έλεγχο.
Οι εστίες που τώρα απασχολούν τις υγειονομικές αρχές είναι εκείνες της Θεσσαλονίκης και της Αττικής
Σύψας: «Να τηρείται αποστάσεις»
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό Νικόλαος Σύψας ανέφερε ότι «στην Ελλάδα έχουμε καλύτερα νέα σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, έχει ελαττωθεί η εισαγωγή κρουσμάτων από τα βόρεια σύνορά μας, από τα Βαλκάνια, και στα αεροδρόμια η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Όμως, υπάρχει και το πρόβλημα της διασποράς σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε αρκετά κρούσματα και χτες και σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά της επιδημίας στις μεγάλες πόλεις. Αυτό είναι ένα σημείο που μας ανησυχεί και το παρακολουθούμε».
«Στα αυξημένα κρούσματα έχουν συνεισφέρει ο τουρισμός και τα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι ο συγχρωτισμός και τα φαινόμενα υπερμετάδοσης, μετά από συγκεντρώσεις σε μπαρ, σε πλατείες κλπ. Τα φαινόμενα αυτά τα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμά τους, που είναι αύξηση των κρουσμάτων. Καλούμε για άλλη μία φορά τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις», εξήγησε.
Η αύξηση των κρουσμάτων
Οι ειδικοί παρακολουθούν τον ρυθμό αύξησης των περιστατικών και τα χαρακτηριστικά τους.
Μέχρι τώρα βλέπουν πως η διασπορά του κορωνοϊού δεν έχει μεγάλη επίπτωση στα άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων ή τους ευάλωτους λόγω ασθένειας.
Εκτιμούν πως αφενός μεν και οι ηλικιωμένοι προστατεύουν περισσότερο τους εαυτούς τους, αφετέρου και οι νεότεροι, παρότι δεν τηρούν πολύ τα μέτρα, κρατούν αποστάσεις από τους ευάλωτους ή ηλικιωμένους του περιβάλλοντός τους.
Δυσοίωνες προβλέψεις από τους επιστήμονες
Απαισιόδοξα φαίνεται να είναι τα μηνύματα από τους επιστήμονες για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η διεύθυνση του ερευνητικού ιδρύματος «Wellcome Trust» να αναφέρει ότι δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας δε ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίζει τον ιό για δεκαετίες.
Η ανακοίνωση του ιδρύματος έρχεται μόλις μια βδομάδα μετά τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ότι ελπίζει σε μια επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής του Wellcome Trust, «δε θα έχουμε ξεμπλέξει μέχρι τα Χριστούγεννα. Η μόλυνση δε λέει να εξαφανιστεί, είναι πλέον μια ενδημική λοίμωξη. Ακόμα και εάν βρεθεί το εμβόλιο ή κάποια θεραπεία, η ανθρωπότητα θα εξακολουθεί να ζει με αυτόν τον ιό για πάρα πολλά, πολλά χρόνια… ακόμα και δεκαετίες».
Ο ίδιος προέτρεψε ενάντια στον εφησυχασμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λέγοντας ότι η περίοδος αποτελεί μια «κρίσιμη φάση» για την αποτροπή ενός δεύτερου κύματος.
«Αν έχουμε την αίσθηση του εφησυχασμού ότι »αυτό έχει πλέον περάσει», τότε θα έχουμε αναμφίβολα ένα δεύτερο κύμα, και θα μπορούσαμε εύκολα να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση ξανά» τόνισε.