«Κολλημένοι» με το αυτοκίνητο οι Έλληνες – Ποια μέσα μεταφοράς χρησιμοποιούν και η σύγκριση με την ΕΕ

«Κολλημένοι» με το αυτοκίνητο οι Έλληνες – Ποια μέσα μεταφοράς χρησιμοποιούν και η σύγκριση με την ΕΕ
An employee of Stellantis automobile company drives a car on the Sochaux Stellantis car plant parking in Sochaux, eastern France, on November 25, 2022. Due to a lack of truck drivers, the Stellantis plant of Sochaux is not able to export all its cars and has to stock them on the Lure-Malbouhans desaffected airport, about 40 km from the industrial site. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP) Photo: AFP
Στην τελευταία θέση για την Ελλάδα βρίσκονται τα τρένα (0,7% έναντι 7% στην ΕΕ).

Τα επιβατικά αυτοκίνητα ήταν -μακρά του δεύτερου- το αγαπημένο μέσο μεταφοράς των Ελλήνων πολιτών για το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Eurostat.

Οι Έλληνες χρησιμοποιήσαν κατά 64,3% τα επιβατικά αυτοκίνητα ως μέσο μεταφοράς, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό μετρήθηκε στο 72,2%.

Στη δεύτερη θέση για τους Έλληνες βρέθηκαν οι αεροπορικές μεταφορές (22,3% έναντι 13,1% της ΕΕ).

Στην τρίτη θέση βρίσκονται λεωφορεία και τρόλεϊ (11% στην Ελλάδα, 7,4% στην ΕΕ), στην τέταρτη οι θαλάσσιες μεταφορές (1,8% στην Ελλάδα και 0,3% στην ΕΕ) και στην τελευταία θέση για την Ελλάδα βρίσκονται τα τρένα (0,7% έναντι 7% στην ΕΕ).

Πανευρωπαϊκά

Όπως αναφέρει η Eurostat, παρόλο που οι μεταφορές με αυτοκίνητο κυριαρχούσαν σε όλη την ΕΕ, το υψηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στη Λιθουανία (87,9%), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (78,6%) και την Ολλανδία (77,9%).

Όσον αφορά τις αεροπορικές μεταφορές, η Κροατία κατέγραψε το υψηλότερο μερίδιο των αεροπορικών επιβατικών χιλιομέτρων στη συνολική επίδοση σε όλα τα μέσα μεταφοράς (40,4%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (25,9%) και την Κύπρο (23,2%).

Η Μάλτα είχε το υψηλότερο μερίδιο των μεταφορών με πούλμαν, λεωφορεία και τρόλεϊ (15,4%), με την Ιρλανδία (14,1%) και την Ουγγαρία (13,0%) να ακολουθούν.

Η Αυστρία κατέχει την υψηλότερη θέση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, με 11,0% των σιδηροδρομικών επιβατικών χιλιομέτρων στο σύνολο των μεταφορών με όλα τα μέσα μεταφοράς, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (10,6%) και τη Σουηδία (9,5%).

Στις θαλάσσιες μεταφορές, η Κροατία κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο των επιβατικών χιλιομέτρων με θαλάσσια σκάφη (2,5%), ακολουθούμενη στενά από την Εσθονία (2,3%) και τη Φινλανδία (2,2%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: