Κομισιόν: Εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα δίκτυο Ευρωπαίων επενδυτών σε καινοτομία και τεχνολογία

Κομισιόν: Εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα δίκτυο Ευρωπαίων επενδυτών σε καινοτομία και τεχνολογία
Global tech startup innovates to connect customers worldwide. Emphasizes creativity, resource management for sustainability. Clear leadership, digital marketing. Startup business concept Photo: Shutterstock
Οι επενδύσεις της Ένωσης προέρχονται από το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα Δευτέρα ένα δίκτυο έμπιστων επενδυτών, αποτελούμενο από μια ομάδα επενδυτών έτοιμων να επενδύσουν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε καινοτόμες εταιρείες υπερπροηγμένης τεχνολογίας στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις της Ένωσης προέρχονται από το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη».

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 71 επενδυτές από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου, δημόσιων επενδυτικών τραπεζών, ιδρυμάτων και εταιρικών επιχειρηματικών ταμείων. Οι εν λόγω επενδυτές αντιπροσωπεύουν συλλογικά περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω των 90 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας το δίκτυο σε μια καίρια πρωτοβουλία μόχλευσης κεφαλαίων για τον ευρωπαϊκό τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας.

Κατόπιν προπαρασκευαστικών συναντήσεων με επενδυτές στις αρχές του έτους, η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα εγκαινίασε το δίκτυο σε εκδήλωση στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν έναν χάρτη δικτύου έμπιστων επενδυτών, ο οποίος ορίζει κοινές αξίες για την οικοδόμηση εταιρειών στην Ευρώπη και για από κοινού επενδύσεις με το Ταμείο του ΕΣΚ. Τα μέλη του δικτύου θα συνεργαστούν με τη στήριξη του ΕΣΚ για να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές για επενδύσεις στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημιουργία του δικτύου ανταποκρίνεται στην ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση των εν λόγω εταιρειών ώστε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη το 2025, σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της επόμενης Επιτροπής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, όπως επισημαίνεται, αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία του Ταμείου του ΕΣΚ, το οποίο πλέον έχει επενδύσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε 251 από τις πλέον ελπιδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης. Το Ταμείο του ΕΣΚ έχει προσελκύσει συνεπενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ από περίπου χίλιους επενδυτές, με μόχλευση άνω των 4 ευρώ για κάθε 1 επενδυόμενο ευρώ. Το δίκτυο έμπιστων επενδυτών θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις συνεπενδύσεις και θα παράσχει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς κρίσιμων τεχνολογιών πρόσβαση σε μεγαλύτερες επενδύσεις, οι οποίες τους είναι απαραίτητες για να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου EIC Scaling Summit, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά 120 εταιρείες που επελέγησαν από το χαρτοφυλάκιο του ΕΣΚ και εθνικά προγράμματα που έχουν δυνατότητα να επεκταθούν και να καταστούν παγκόσμιοι πρωταθλητές στους τομείς τους. Οι 72 από αυτές τις εταιρείες προστέθηκαν σήμερα στα 48 μέλη που ήταν ήδη εγγεγραμμένα στο EIC Scaling Club.

Το ΕΣΚ παρέχει εξατομικευμένη στήριξη στα μέλη του EIC Scaling Club, με στόχο το 20% αυτών να επεκταθούν και να αναδειχθούν σε μονόκερους, δηλαδή σε εταιρείες αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Συλλογικά, οι εν λόγω εταιρείες-μέλη έχουν συγκεντρώσει πάνω από 73 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, ενώ αναμένονται νέοι γύροι χρηματοδότησης προσεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: