Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ για την Ελλάδα: Σημειώνεται σημαντική πρόοδος

Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ για την Ελλάδα: Σημειώνεται σημαντική πρόοδος

Σε κοινή του ανακοίνωση το κουαρτέτο αναφέρει ότι μπορεί να ανοίξει και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κοινή δήλωση δημοσιοποίησαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι: “Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής”.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Τα μέτρα επαρκούν για το πλεόνασμα

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα στις Βρυξέλλες «σε πλήρη συνεννόηση» με τις ελληνικές αρχές και όλους τους θεσμούς. «Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε η Μίνα Αντρέεβα.

Ανέφερε, επίσης, πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις «ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς, και τα άλλα κράτη-μέλη» πάνω στα «τελευταία στοιχεία» ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου».

Τέλος, η Μ. Αντρέεβα, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθύμισε πως η θέση της Επιτροπής είναι ότι ένα πακέτο «αξιόπιστων» μέτρων είναι «αρκετό» για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Ωστόσο, συνέχισε, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Ζ.Κ.Γιούνκερ, «εφόσον οι υπόλοιποι θεσμοί θεωρούν πως τα προληπτικά μέτρα είναι αναγκαία και εφόσον προταθούν, η Επιτροπή είναι έτοιμη να τα αξιολογήσει σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

«Αυτά έχουν τώρα συμφωνηθεί και η Επιτροπή συνεργάζεται με αφοσίωση, ενώ επεξεργάζεται ένα αποτελεσματικό μηχανισμό που δεν θα εμποδίσει άσκοπα τη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.

Διαβάστε ακόμη: Αναμένονται πρωτοβουλίες Γιούνκερ για σύγκληση του Eurogroup

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Η Ελλάδα καταβάλλει “απίστευτες” προσπάθειες

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς χαιρέτισε σήμερα τις “απίστευτες” όπως τις χαρακτήρισε προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση των Βρυξελλών για το επίπεδο συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με τις ευρωπαϊκές.

Ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, τις νομικές πτυχές της και το δημοκρατικό της έλεγχο, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τα κριτήρια για το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα).

Παράλληλα πολλοί υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της συμφωνίας λόγω της αδυναμίας των κρατών μελών της ΕΕ να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη για την προσφυγική κρίση και να αναλάβουν δράση. Άλλοι ήταν πιο επικριτικοί, κατηγορώντας την ΕΕ για την προσπάθεια της να μεταθέσει σε άλλους τα προβλήματά της και εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων, την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

Πολλοί αμφισβήτησαν επίσης τη νομική βάση της συμφωνίας και το κατά πόσο συνάδει με το διεθνές δίκαιο, ιδίως με τη Σύμβαση της Γενεύης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και απείλησαν να φέρουν τη συμφωνία ενώπιον του το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.