Κομισιόν: «Καμπάνα» στην Ελλάδα για τις πληρωμές των νοσοκομείων στους προμηθευτές

Κομισιόν: «Καμπάνα» στην Ελλάδα για τις πληρωμές των νοσοκομείων στους προμηθευτές
Greek and EU flags at Athens International Airport in Athens, Greece on March 17th, 2024. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Επειδή δεν εφάρμοσε σωστά τους κανόνες που προβλέπονται στην οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών

Η Κομισιόν «στέλνει» την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν εφάρμοσε σωστά τους κανόνες που προβλέπονται στην οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών, με αναφορά στις υποχρεώσεις των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, «οι καθυστερημένες πληρωμές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, καθώς μειώνουν τη ρευστότητα, εμποδίζουν την ανάπτυξη, δυσχεραίνουν την ανθεκτικότητα και ενδεχομένως εμποδίζουν τις προσπάθειες να γίνουν πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.

Υπό την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασίζονται σε τακτικές πληρωμές για να λειτουργήσουν και να επενδύσουν.

Η οδηγία για τις καθυστερημένες πληρωμές υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών για τις δημόσιες υγειονομικές αρχές). Με την τήρηση αυτών των προθεσμιών πληρωμής, οι δημόσιες αρχές δίνουν το καλό παράδειγμα στην καταπολέμηση της κακής νοοτροπίας πληρωμών.

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο λόγω των πρακτικών πληρωμών των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους που παραβιάζουν την οδηγία για τις καθυστερημένες πληρωμές. Τα εν λόγω νοσοκομεία δεν τηρούν την υποχρέωση άμεσης εξόφλησης των οφειλών τους όταν οι προμηθευτές συμφωνούν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους για τόκους, κατά παράβαση της πάγιας νομολογίας.

Η Επιτροπή έχει ήδη παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο τον Νοέμβριο του 2023 σε άλλη υπόθεση καθυστερήσεων πληρωμών, με στόχο τις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, ιδίως των ΜμΕ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι επιχειρήσεις αυτές διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον γρήγορο εφοδιασμό των νοσοκομείων, βοηθώντας τα να παραμείνουν λειτουργικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: