Κομισιόν: Πάνω από 11 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της οικονομίας το 2021- Οι εκτιμήσεις για μεταρρυθμίσεις
- 24/02/2021, 14:29
- SHARE
Στα 11,2 δισ. ευρώ– από 7,5 δισ. ευρώ που ανέφερε ο προϋπολογισμός- θα ανέλθει το δημοσιονομικό βάρος των μέτρων στήριξης το 2021, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Κομισιόν υπολογίζει τα εν λόγω μέτρα στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος, από 9,4% του ΑΕΠ το 2020 (δηλαδή σε 15,5 δισ. ευρώ για τον προηγούμενο χρόνο). Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός βασίζεται σε ΑΕΠ στα 172 δισ. ευρώ το 2021 και 162 δισ. ευρώ το 2020.
Επίσης, η ένατη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης προαναγγέλλει και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Απριλίου μετά την ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης των εμπορικών τιμών ακινήτων με τις αντικειμενικές τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η έκθεση της Κομισιόν
Η έκθεση αποκαλύπτει εκτιμήσεις για συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης 11 δισ. ευρώ φέτος (6,5% του ΑΕΠ έναντι 9,4% του ΑΕΠ το 2020) με την υποσημείωση πως τα μέτρα που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές κινούνται ελαφρά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εφαρμογή των μέτρων εκτιμάται στη σωστή κατεύθυνση με χαρακτηριστική τη συγκράτηση της ανεργίας αλλά επισημαίνεται πως η σταδιακή απόσυρσή τους θα αποκαλύψει τις πληγές της πανδημίας.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, προβλέπονται «αναιμικές» επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο με επανάληψη των τελευταίων εκτιμήσεων της Κομισιόν για ύφεση κοντά στο 10% πέρυσι, ανάπτυξη 3,5% φέτος και 5% του χρόνου.
Οι προβλέψεις αυτές συνεχίζουν να υπόκεινται σε αβεβαιότητες.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, ωστόσο σημειώνει ότι η δυναμική της μεταρρύθμισης έχει επιβραδυνθεί, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη συνεχή στενή και εποικοδομητική δέσμευση των αρχών και τη συμφωνία για ορισμένα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αρχές ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να κινητοποιούν πόρους με σκοπό να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχουν τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους εγκαίρως για τη δέκατη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο» και συνδέεται με εκταμίευση δόσης.
Η έκθεση για ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με την έκθεση έχει σημειωθεί πρόοδος στη δέσμευση αποτίμησης του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες και «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».
Οι μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα, η έκθεση κάνει λόγο για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης, των ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας καλά και των δημοσίων επενδύσεων.
Ωστόσο, γίνονται επισημάνσεις για καθυστερήσεις στην πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε μία σειρά από πεδία, κυρίως λόγω της πανδημίας, ενώ διαμορφώνεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων έως το Μάιο, όταν θα λάβει χώρα η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συνδέεται και με παρεμβάσεις στο χρέος.
Για τις τράπεζες
Στην έκθεση υπάρχουν ειδικές συστάσεις για τις τράπεζες, με έμφαση στην ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού πλαισίου.