Κομισιόν: Προτείνει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για Γαλλία, Ιταλία και άλλες 5 χώρες

Κομισιόν: Προτείνει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για Γαλλία, Ιταλία και άλλες 5 χώρες
Press conference by Commissioner Hahn on NextGenerationEU - the financing strategy of the European Recovery Plan. Brussels on 14/04/2021. Conference de presse du Commissaire Hahn sur NextGenerationEU – la strategie de financement du Plan de relance pour l’Europe. Bruxelles le 14/04/2021. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η Επιτροπή θεωρεί απαραίτητη τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εκκίνηση διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για επτά χώρες, συγκεκριμένα το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις και η Κομισιόν θεωρεί απαραίτητη τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η χώρα παρουσιάζει ανισορροπίες, αν και έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα δημοσιονομικά ρίσκα θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο των νέων κανόνων.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η έκθεση υπό το Άρθρο 126(3) είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, με στόχο την επίσημη πρόταση στο Συμβούλιο για την έναρξη της διαδικασίας τον Ιούλιο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη Ρουμανία, η Κομισιόν σημειώνει ότι η χώρα δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος, το οποίο είχε κριθεί υπερβολικό από το Συμβούλιο το 2020.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες χαλαρώνουν στις περισσότερες χώρες-μέλη.

Ειδικότερα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν εμφανίζουν πλέον ανισορροπίες, ενώ οι κίνδυνοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας σε αυτές τις χώρες θα παρακολουθούνται.

Η Σλοβακία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανισορροπίες, κυρίως στην ανταγωνιστικότητα κόστους, το εξωτερικό ισοζύγιο, την αγορά κατοικιών και τα χρέη των νοικοκυριών. Η Ρουμανία αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες, με τα τρωτά σημεία να εντοπίζονται στο εξωτερικό ισοζύγιο και τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Τέλος, η Γερμανία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ολλανδία και η Σουηδία εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανισορροπίες που απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και αντιμετώπιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: